A NATO-katonák kivonását követeli az orosz nagykövet

Oroszország NATO-nagykövete szerdán Brüsszelben a katonai szövetség katonáinak kivonását követelte az orosz határokhoz közeli területekről.

Alekszandr Grusko a NATO–Oroszország Tanács ülése után nyilatkozva kijelentette: a helyzet stabilizálása érdekében az észak-atlanti szövetségnek be kell fagyasztania a kelet-európai csapattelepítésekről hozott döntését.

„A következő lépés a már ott állomásozó egységek kivonása” – mondta Grusko a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

A NATO múlt heti varsói csúcstalálkozóján döntést hozott egy-egy ezerfős zászlóalj telepítéséről Lengyelországban és a három balti országban.

Hírdetés

„Ezek a területek hídfőállásként fognak szolgálni, hogy politikai és katonai nyomást gyakoroljanak Oroszországra” – mondta Grusko. Ez felesleges és kontraproduktív lépés és a hidegháború korszakának biztonsági rendszeréhez visz vissza – hangsúlyozta az orosz diplomata.

Moszkva kész további tárgyalásokra abból a célból, hogy el lehessen kerülni a veszélyes incidenseket a NATO és Oroszország harci repülőgépei és hadihajói között – mondta Grusko. Mint közölte, Oroszország szakértői tárgyalásokat javasolt és pozitív válaszra számít.

Az elmúlt hónapokban többször éles helyzetek alakultak ki a két fél hadihajói és repülőgépei között, amelyek veszélyesen közel kerültek egymáshoz. A két fél egymást vádolta provokációval.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:NATO-főtitkár: bizalomerősítő párbeszéd kezdődött OroszországgalAz ukránok 78 százaléka a NATO-csatlakozás mellett döntene”A NATO elfelejtette hogy 2008-ban, ígéretet tett Ukrajnának”Rovatok: KülföldTelepülés: OroszországCímkék: Oroszország, NATO, NATO-katonák, konfliktus, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »