A NATO-fõtitkár szerint ideje felkészülni az INF-egyezmény nélküli világra

A NATO-fõtitkár szerint ideje felkészülni az INF-egyezmény nélküli világra

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint fel kell készülni az „INF-szerződés nélküli világra”, ugyanis szerinte Oroszország nem hajlandó megfelelni a szárazföldi állomásoztatású, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról kötött (INF-)szerződésnek.

A védelmi szövetség vezetője Bukarestben beszélt erről csütörtökön, miután Klaus Johannisszal, az EU soros elnökségét ellátó Románia elnökével tárgyalt.

Közös sajtóértekezletükön kifejtette: Oroszország olyan nukleáris töltettel felszerelhető, nehezen felderíthető rakétát fejlesztett ki, amely elérheti az európai városokat.

Decemberben a NATO-tagországok külügyminiszterei felszólították Moszkvát az INF-szerződés tiszteletben tartására, az erre megszabott 60 nap azonban néhány napon belül lejár, és Oroszország nem mutatott hajlandóságot álláspontja megváltoztatására – állapította meg a NATO főtitkára.

Hírdetés

Klau Johannis államfő a NATO-főtitkárral történő találkozót követően kifejtette, hogy Romániának eltökélt szándéka sikerre vinni a haderőfejlesztési tervet.

„Vállaltuk, hogy a nemzeti össztermék két százalékát védelmi kiadásokra fordítjuk, és rájöttünk, hogy itt egy rég nem látott stratégiai lehetőség merül fel. (…) Van egy tízéves tervünk, ami olyan fejlesztésekre ad lehetőséget, amelyek eddig megvalósíthatatlanok voltak. Van egy haderőfejlesztési tervünk és eltökélt szándékunk, hogy ezt sikerre vigyük. (…) A forradalom óta nem volt ilyen stratégiai fejlesztésünk, ezért kicsit nehezen mozognak a dolgok. Nehéz elvárni azoktól, akik éveken át kisebb beszerzésekkel foglalkoztak, hogy egyik napról a másikra kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak a stratégiai beszerzések terén. Vannak fennakadások, de ezeken túl kell lépni” – fejtette ki Johannis a NATO főtitkárával közösen tartott sajtóértekezleten.

A korvettekre meghirdetett közbeszerzés elhalasztásáról szólva az államfő azt mondta, erre akkor kapunk konkrét választ, amikor a védelmi miniszter tisztázza a helyzetet azzal a feljelentéssel kapcsolatban, amelyet Andrei Ignat fegyverzetért felelős államtitkár tett a katonai ügyészségen a hadsereg korvettbeszerzési programjával kapcsolatban.

„A pénzalap rendelkezésre áll, mert ez nemcsak a kormány vagy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT), hanem Románia vállalása, és ezt sikerre fogjuk vinni” – szögezte le az államfő.

A NATO főtitkára reményét fejezte ki, hogy minden ország, amely ígéretet tett arra, hogy nemzeti összterméke két százalékát védelmi kiadásokra fordítja, eleget tesz vállalásának. (mti/Agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »