A NATO főtitkár is próbált hatni Orbán Viktorra

A NATO főtitkár is próbált hatni Orbán Viktorra

A cél az lett volna, hogy Magyarország ne vétózza meg a NATO és Ukrajna miniszteri szintű egyeztetéseit, de hiába. Február 14-15-re tervezték a találkozót, amelyen az ukrán védelmi miniszter a NATO minisztereivel közvetlenül át tudta volna beszélni Ukrajna katonai ügyeit. A magyar kormány azonban a magyar kisebbség jogait csorbító ukrán oktatási törvény miatt ezt megakadályozta.

Az ukrán nyelvtörvény miatt továbbra is blokkolja Magyarország a NATO-ban a miniszteri szintű egyeztetéseket. Szerdán és csütörtökön a katonai szövetség védelmi miniszterei találkoznak, az ilyenkor szokásos NATO-Ukrajna védelmi üléshez azonban Magyarország nem járult hozzá. Korábban emiatt 11 tagállam rosszallását fejezte ki Magyarországnak, és a szervezet főtitkára is megpróbált közvetíteni a felek között.

„Beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel és Viktor Porosenko ukrán elnökkel is, sürgettem őket, hogy találjanak megoldást erre a kérdésre. Arról van szó, hogy egyensúlyt kell találni egy kisebbség nyelvhasználathoz fűződő jogai és egy ország hivatalos nyelvének oktatása között. Üdvözlöm a Velencei Bizottság által ebben a témában megfogalmazott ajánlásokat, ösztönzöm Ukrajnát, hogy tanulmányozza ezeket, hogy megoldódjon ez a helyzet Ukrajna és Magyarország között” – fogalmazott Jens Stoltenberg NATO főtitkár.

A két napos ülésen egyeztetnek két új parancsnokság létrehozásáról is, Az egyiket várhatóan az Egyesült Államokban, a másikat pedig Németországban állítják fel. A Szovjetunió összeomlása óta eddig folyamatosan csökkent a parancsnokságok száma, ez az első alkalom, hogy újakat hoznak létre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »