A Natasa-ügy nem ismétlődhet meg: Pozsony megye ellenőrzi nevelő- és szociális intézeteit

Pozsony megye a fenntartása alá tartozó, vagy támogatását élvező javító- és nevelőintézetekben, szociális otthonokban mától átfogó ellenőrzést tart. A megyei önkormányzat így reagál a galántai esetre, ahol egy 14 éves lányt erőszakolt meg az egyik nevelő.

 

Pavol Frešo szerint a rendszeres ellenőrzések jelentik az első lépést a hasonló esetek jövőbeni megelőzése felé. A témában megbeszéléseket is folytatnak az intézmények vezetőivel.

 

„Az ellenőrzéseket szakszerűen, ésszerűen és nyilvánosan akarjuk lefolytatni”,

 

mondta a pozsonyi megyefőnök.

 

A megyei önkormányzat létrehozott egy segélyhívó vonalat is azok számára, akik aggódnak, hogy hozzátartozójukat az intézetek valamelyikében esetleg bántalmazzák. A telefonszám: 0911 523 026. Hívást és SMS-t is fogadnak.

 

 

Ezen kívül létrehoztak egy weboldalt (www.natasa.help), illetve e-mailben is jelezni lehet, ha valakinek tudomása van lelki vagy testi bántalmazásról (natasa@natasa.help).

 

Pozsony megye szociális osztályának vezetője, Michaela Šopová felhívta a figyelmet arra, hogy a javítóintézetekbe drogfüggőség miatt kerülő gyerekek nagyon függnek az intézet személyzetétől, sokkal sebezhetőbbek, kiszolgáltatottabbak. Szerinte a terapeuták és az egészségügyi személyzet kiválasztása ezért kulcsfontosságú feladat az intézetek számára.

 

Körkép.sk

 

Képek: bsk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »