A NASA magánkézbe adná a Nemzetközi Űrállomást

A NASA magáncégnek adná el a Nemzetközi Űrállomást. Az eladás tervét Bill Hill, a NASA Exploration Systems Development tisztségviselője jelentette be a Mars-utazás terveivel együtt.

 

A NASA a 2030-as években küldene embereket a Marsra, ami egyelőre ott tart, hogy a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén megfigyelik az űr hatásait az emberekre. Ez azonban nem éppen ugyanaz, mint a mély űri űrutazás.

 

A költségvetés is hiányos

Egyelőre csak 2024-ig van pénz a programra. Viszont azután is folytatnák a kutatást, hogy a kormányzati támogatás már nincs, ezért magáncéget keresnek az üzemeltetésre.

 

Egyelőre nem világos, hogy egy magáncég hogyan veheti át a Nemzetközi Űrállomás tulajdonjogát. A projekt valóban nemzetközi, és nem csak a NASA projektje: részt vett benne az amerikai mellett az orosz, japán, kanadai és európai űrügynökség is, mindannyiuk milliárdokat költött rá, dollárban.

Addig is a NASA már elmozdult ebbe az irányba: az űrhajósok a héten kezdték el felszerelni azt az új dokkolórendszert, amivel a jövőben a Boeing és a SpaceX emberes küldetéseinek űrhajói csatlakozhatnak az állomáshoz.

 

 

index tech via zdnet.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »