A napenergia, ami akkor is működik, ha nincs napsütés

A rendszer nagy előnye, hogy akkor is tud áramot termelni, ha a nap nem süt. Az utóbbi időszakban az ún. fotovoltaikus napelem technológia volt a domináns a szolár iparágban, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a napelem árak az elmúlt negyed évszázadban 99 százalékot estek. Csak 2008 óta 80 százalékos csökkenés volt megfigyelhető a napelemeknél.

Mindez pedig hátráltatta egy másik módszer, az ún. koncentrált napenergia (CSP) terjedését, mely a napból nyert energiát a víz felmelegítésére használja, a felszabaduló hő pedig turbinákat és generátorokat hajt meg az áramtermeléshez. Van egy ország ugyanakkor, mely nagy fogadást tett az utóbbi technológiára, ez pedig Kína.

A SolarReserve cég, mely megépítette a Crescent Dunes nevű üzemét, legutóbb megállapodott a világ legnagyobb szénellátójával, a Shenhua Group-pal, hogy 1000 megawatt CSP-kapacitást hoz létre, kínai tárolással. Kína pedig a tervek szerint az elkövetkező 5 évben mintegy 10 ezer megawatt CSP-kapacitás létrehozását tervezi.

Az utóbbi technológiának van egy nagy előnye a fotovoltaikus rendszerekhez viszonyítva: a megtermelt hő több mint 20-szor olcsóbban tárolható, mint a villamos energia, jóval nagyobb hatékonyság mellett. A CSP nagy előnye tehát, hogy azt követően is tud áramot biztosítani, ha a nap már nem süt.

Az olcsó és hatékony tárolási technológia miatt a CSP elterjedése felgyorsulhat, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) például azzal számol, hogy 2050-re a világ áramtermelésének 16 százalékát a fotovoltaikus napelem technológia adhatja, 11 százalékát pedig már a CSP.

A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »