A nap, amikor arra emlékeztetjük magunkat, hogy mindent rosszul csinálunk

A nap, amikor arra emlékeztetjük magunkat, hogy mindent rosszul csinálunk

Március 6-án ünnepeljük az energiahatékonysági világnapot, amelynek célja, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a Föld természeti készleteinek végességére és az energiaforrások hatékony felhasználásának szükségességére. Az idei alkalomnak az adja a kitüntető jellegét, hogy a mérések óta 2015 volt a legmelegebb esztendő.

Ennek kapcsán például a Knauf Insulation arra hívja fel a figyelmet, hogy lakossági szinten a társadalom, de saját anyagi érdekeink miatt is fontos otthonaink energiahatékonyabbá tétele, különösen Magyarországon, ahol a rezsiköltség háromnegyedét a fűtés és hűtés költsége teszi ki.

Persze, mindezt egy olyan ország állampolgáraként felvetni, ahol állami szinten gátolják a lakások energiahatékonysági felújítását, falra hányt borsó. Pedig hazánkban a lakossági energiafogyasztás megegyezik az iparéval (30-30 százalék); azaz lenne honnan visszalépni, miből spórolni.

Ilyen alkalmakkor általában afrikai, dél-kelet-ázsiai nincstelen, esélytelen tömegeket szokás felidézni, de most talán aktuálisabb Tiszavasvári helyzete, ahol magyar, illetőleg EU-s állampolgárok esnek el a legalapvetőbb szolgáltatásoktól.

Ahhoz, hogy megértsük, mindent rosszul csinálunk, nem kell ezer kilométereket utazni…
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »