A NAKA foglalkozik a nagyszombati elsőáldozási üggyel

A NAKA foglalkozik a nagyszombati elsőáldozási üggyel

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) foglalkozik annak a roma kislánynak az esetével, akinek nem akarták megengedni, hogy a nagyszombati bazilikában tartott szombati (május 25.) elsőáldozáson a többi gyerekkel együtt üljön az első padsorban. A rendőrség hétfőn tájékoztatott az ügyről a közösségi hálón.

Korábban beszámoltunk róla, hogy néhány szülő nem akarta, hogy egy roma kislány is ott üljön, ahol az összestöbbi gyerek. A kislány anyja ezt közzétette a közösségi hálón, bejegyzése pedig heves vitát váltott ki. „Meg tudná mondani valaki, hogyan kell panaszt tenni az egyháznál diszkrimináció miatt? A kislányom elsőáldozó lesz, voltunk gyónni, és a többi gyerek szülei nem akarják, hogy ő is ott üljön elöl a többi gyerek között, hanem hogy a mi családunk üljön hátra” – írta a lány anyja. Hozzátette, azt is javasolták neki, hogy a lánya később, külön is elmehetne elsőáldozni.

Az elsőáldozó gyerekek között volt Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnökének fia is. Viskupič az egész ügyről csak akkor szerzett tudomást, amikor megérkezett az elsőáldozás előtt a Szent Miklós-bazilikába.

Hírdetés

„Úgy volt, hogy a kislány egyedül fog ülni a hátsó padban” – magyarázta a helyzetet a megyeelnök a TASR-nek. Ekkor megkereste a káplánt és közölte vele, „ilyen szegregáció megengedhetetlen”, és szeretné, ha a káplán beleegyezne, hogy a kislány is a többi gyerek között üljön.

„Végül beleegyezett, és a döntéséről tájékoztatta a jelenlevőket. Végül az elsőáldozás alatt az összes gyerek együtt ült, az első sorban” – tette hozzá a megyeelnök.

A ceremónia végén az előzetes megegyezés szerint Viskupič mondott beszédet a szülők részéről, ekkor köszönetet mondott a káplánnak, azzal, hogy „Isten színe előtt mindannyian egyformák vagyunk”. „Nem hittem volna, hogy ilyesmi megtörténhet az én városomban. A véletlen akarta úgy, hogy éppen az én fiam elsőáldozásán. Örülök, hogy sikerült megegyezni és remélem, hogy a kislány a lehető legkevesebbet vett észre ebből az egészből” – mondta Viskupič.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »