A nagyváradi püspöki kápolna búcsúját ünnepelték

A nagyváradi püspöki kápolna búcsúját ünnepelték

Borromeo Szent Károly ünnepén, november 4-én Böcskei László megyéspüspök búcsús szentmisét mutatott be az egyházmegye papságával, szerzeteseivel közösen a nagyváradi püspöki palota kápolnájában.

A szentmisén szerzetesnővérek, hitoktatók is részt vettek a számos hívő mellett. „Legyünk élő Krisztus-hordozók” – erre biztatott a főpásztor. Szentbeszédet Pék Sándor esperes-plébános mondott.

A szentmise bevezetőjében Böcskei László a helyi sajtóban megjelent híradásokról beszélt, amelyek szerint a püspöki palota visszanyerte eredeti szépségét. Ezek a híradások a külső szépségről szólnak, s bár ez is fontos, de fontosabb az, amitől belsőleg szép, megszentelt ez a hely, amelyhez két vértanú is kötődik – utalt a főpásztor boldog Apor Vilmos és Bogdánffy Szilárd püspökökre.

„A papokkal, szerzetesekkel és hívekkel együtt ma megünnepeljük az egyházmegye legfontosabb irodájának az ünnepét, az irodáét, ahol a legfontosabb megbeszélések, ügyintézések történnek. Kérjük Borromeo Szent Károly közbenjárását, aki példa számunkra, hogyan kell az Urat szeretni, hogyan kell az Úrhoz közel maradni. Az Eucharisztikus Kongresszus 3. előkészületi évéhez érve a »Ti adjatok nekik enni« jézusi felszólításra fektetjük a hangsúlyt. Megismertük Jézust, most pedig el akarjuk vinni őt másokhoz is. Ez a misszió: élő Krisztus-hordozók legyünk a mindennapokban az emberek között. Ehhez kérjük az Úr segítségét” – biztatta a jelenlevőket Böcskei László.

Hírdetés

Prédikációjában Pék Sándor nagyvárad-újvárosi esperes-plébános arról az örömről beszélt, amely mások szenvedésének enyhítésével is együtt jár, amint azt Borromeo Károly is tette. Hiszen sok a szenvedés és a szükség ma is a szívekben, a fejekben, sokszor a „zsebekben” is. A vértanúságról és a misszióról, valamint a vértanúság missziójáról is beszélt a szónok.

„Hogyan adjuk mi oda az életünket ma, békés időszakban? A lelkipásztorok legjobban az igehirdetés által tehetik. Ábrahám idejében a szövetségkötés jele a kettévágott állatok között vonulás volt. Amint Jézus az utolsó vacsorán tette, a pap a szentmisében megtöri az ostyát egy új szövetség megkötésének jeléül. Jézus egy új szövetséget kötött velünk. Ezt éreztessük meg a mindennapokban testvéreinkkel, ez a mi missziónk” – zárta beszédét Pék Sándor.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »