A nagyszombati kórházban tanácsadó központ nyílt az onkológiai betegek számára

A nagyszombati kórházban tanácsadó központ nyílt az onkológiai betegek számára

A Nagyszombati Egyetemi Kórház a Nemet a Rákra Szövetséggel együttműködve tanácsadó központot hozott létre daganatos betegségben szenvedők részére, ahol korábbi onkológiai betegek nyújtanak támogatást szerdánként 9-től 12 óráig a jelenlegi betegek számára. A központot az onkológiai klinika ambuláns ellátást biztosító részének felújított helyiségeiben alakították ki.

„Azokat, akiknél rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, először sokként éri a hír, majd úrrá lesz rajtuk a bizonytalanság és a félelem” – mondta a Nagyszombati Egyetemi Kórház Onkológiai Klinikájának főorvosa, Marián Streško.

Véleménye szerint a gyógyult betegek sok szempontból képesek hasznos tanácsokkal szolgálni, lelki támaszt nyújtani, és jó példával szolgálni arra, hogy a daganatos betegség eredményesen gyógyítható.

Hírdetés

„Már a Nemet a Rákra Szövetséggel történt első találkozásunk alkalmával ki tudtuk választani a korábbi betegek közül a megfelelő személyeket, akik ezt követően pszichológiai vizsgálaton estek át annak megállapítására, alkalmasak-e erre a munkára, majd megfelelő képzésben részesítettük őket, s a továbbiakban is rendszeres kapcsolatban lesznek a pszichológussal annak megállapítására, hogy képesek-e továbbra is ellátni ezt a feladatot“ – hangsúlyozta Streško, hozzátéve, hogy az onkológiai betegek száma sajnos egyre nő.

Az ilyen jellegű, korábbi betegek által biztosított tanácsadás világszerte általánossá vált, Szlovákiában azonban még újdonságnak számít. A Nemet a Rákra Szövetség egyik alapítója, Patrik Herman elmondta, hogy a nagyszombati központ létrehozásának előkészítése több mint egy éve indult, ám megnehezítették a járványügyi korlátozások.

Az említett betegképviseleti szövetség – melynek alapítói Jana Pifflová Španková, Bibiána Ondrejková és Patrik Herman – áll a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézet, a kassai Kelet-szlovákiai Onkológiai Intézet és a Nyitrai Egyetemi Kórház mellett létrehozott tanácsadó központok mögött is.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »