A nagybecskereki kórház lábadozójában 30 fok van, a műtőben pedig szauna

A nagybecskereki kórház lábadozójában 30 fok van, a műtőben pedig szauna

A nagybecskereki Dr. Đorđe Jovanović közkórházban idén nyáron is az a helyzet, mint tavaly, vagyis a dolgozókról és a páciensekről is szakad a víz, amint belépnek az épületbe.

A klímaberendezések egyes osztályokon, illetve emeleteken egyáltalán nem működnek, másutt pedig alig. Az épület helyiségeiben állandóan 30 fok van, ugyanannyi, mint kint, így szenvednek a betegek és az egészségügyi dolgozók is. Mindenki tiltakozik és mérges, az igazgatóságnál és a felügyelőségnél panaszkodnak, és kérik az illetékeseket, hogy tegyenek valamit.

Az orvosok attól félnek, hogy ismét el kell halasztani a műtéteket, mint azt tavaly augusztusban is tették, amikor a műtőkben a hőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot is.

„Az egész épületben jelen van a klimatizációs probléma, mert a hűtőberendezés nem működik elegendő kapacitással” – mondta dr. Gordana Kozlovački, a kórház igazgatója, és hozzátette: a 80-as években úgy építették ki a kórházat, hogy a hőmérséklet nem haladja meg a 32 fokot 30 napon keresztül. A hűtőberendezés meghibásodásához az vezetett, hogy az elmúlt 3 évben a berendezés működése a nyári hónapokban meghaladta 100 százalékot.

A kórház kiépítéséhez a bánáti lakosok összesen 50 millió euróval járultak hozzá önként. Az intézményt a tartomány irányítja, de nem tudnak eszközöket fordítani a befektetésekre, mivel Belgrádból nem kapnak pénzt, legalábbis eddig ezt ezzel magyarázták.

Dr. Gordana Kozlovački elmondta, hogy a kórház illetékesei az alapítón és a helyi önkormányzaton keresztül már régóta próbálnak új hűtőberendezéshez jutni. Sok pénzről van szó, amit nehéz beszerezni.

„Ebben a pillanatban a meglévő hűtőrendszert próbáljuk meg rendbe hozni. Július közepétől várható változás. Időközben a helyiségek hűtése a prioritás elve alapján működik. A kórház gond nélkül folytatja tevékenységét” – állítja Kozlovački.

A hűtőrendszer problémáját tavaly Dušan Šijan, a közép-bánáti körzet vezetője próbálta megoldani, tekintettel arra, hogy 200 ezer beteget látnak el 5 községből. Šijan akkor azt nyilatkozta, hogy a hűtőrendszer felújítása a munkálatok és az alkatrészek árától függően 11 és 40 millió dinár között mozog. Nem sikerült eszközöket szerezni a felújításhoz, utána pedig a tél beálltával az egész probléma feledésbe merült, írja a 021 hírportál.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »