A nagy testvér születése: elfogadták az új adatgyűjtési törvényjavaslatot

A múlt héten megalakult parlament harmadik ülésének második napján rögtön parázs viták helyszíne a szlovák törvényhozás épülete. Miután nem sokkal ebéd után Boris Kollár házelnök megnyitotta az ülésnapot, a kormányzati és ellenzéki képviselők szinte azonnal egymásnak estek. A leghevesebb csörtéket a Matovič- kormány által bevezetni kívánt adatgyűjtési törvénymódosítás váltotta ki.

Miután tegnap a kormány elfogadta a javaslatokat, a koalíció most arra törekszik, hogy gyorsított eljárásban verje keresztül a parlamenten a koronavírus-járvány kapcsán bevezetni kívánt intézkedéseket. Matovičék többek között azt szeretnék elérni, hogy a járványügyi szakemberek munkáját megkönnyítendő, a hatóságok hozzáférjenek különböző, eddig titkosnak minősülő telekommunikációs adatokhoz, főként cellainformációkhoz. A kormány szerint ezzel, más egyéb mellett, követni tudnák azokat az állampolgárokat, akik illegálisan hagyjál el a karantént, le lehetne nyomozni, kivel lépnek kapcsolatba.

Az elképzelés szerint az adatok a Közegészségügyi Hivatalhoz futnának be, egészen addig, míg tart a rendkívüli állapot, illetve legfeljebb az év végéig.

Hírdetés

A frissen ellenzékbe került Smer-es képviselők azonnal nekirontottak a kormánynak, polgári szabadságjogok semmibe vételét és tiltott adatgyűjtést emlegetve.

Az egy órakor kezdődött parlamenti vita egyik kritikus pontja a mobiltelefonos kommunikációhoz kapcsolódó metaadatok gyűjtése. Ezek olyan, a híváshoz kapcsolódó adatok, mint a hívott fél személye, a beszélgetés hossza vagy az SMS-váltások tartalma. Az ellenzéki képviselők szerint ezeket semmi esetre sem szabad az államnak kiadni. A törvényjavaslatban pedig, legalábbis a TASR azt írja, szerepel, hogy a közegészség birtokába jutna például az is, hogy a vizsgált személy kivel és mennyi ideig telefonált.

Az ellenzéki képviselőknek jelenleg ez a fő kifogása.

Az igazságügyi tárca vezetője, Mária Kolíková (Za ľudí) szerint a törvényjavaslatban nincsen semmi rendkívüli, hasonlót fogadtak el néhány nappal ez előtt Csehországban is, ráadásul szó sincs arról, hogy az ország mind az ötmillió állampolgárának hívásadatait begyűjtenék.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »