A nagy fenyőormányos a tátrai erdőségek újabb kártevője

A nagy fenyőormányos a tátrai erdőségek újabb kártevője

A pusztító szélviharok és a betűzőszú után újabb ellensége akadt a Tátrában található erdőségeknek, mégpedig nem más, mint a nagy fenyőormányos (Hylobius abietis), mely  a rovarok osztályába, a bogarak rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak alrendjébe és az ormányosbogár-félék családjába tartozó faj.

A nagy fenyőormányos Európától Japánig honos. Fenyvesekben él, néha tömegesen elszaporodik, s a fenyők megrágásával súlyos károkat okoz. Előszeretettel rágja a fiatal tűlevelű facsemeték kérgét, így a lucfenyőét, a borókafenyőét, vörösfenyőét vagy a jegenyefenyőét.

A kártevő ténykedéséről a Tátrai Nemzeti Park – Állami Erdők közösségi oldalán jelent meg tájékoztatás, melyből kiderül, hogy a szélvihar okozta pusztítás nyomán telepített új erdőrészeken szaporodott el ez a kártevő. A tájékoztatás szerint a kéreg megrágása nyomán sebek keletkeznek a facsemetéken, melyeken át bejutnak a rothadást előidéző gombák.

Hírdetés

Van olyan erdőrész, például Podbanszkó, azaz Bányaalja területén, ahol egy csapdában egy hét leforgása alatt több mint száz egyedet találtak.

A nagy fenyőormányos kifejlett példánya négy évig is elélhet, miközben a szakemberek szerint egy példány élete során több facsemete elpusztítására képes.

(Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »