A nácik elvitték, most megtalálták

Két milánói műgyűjtő örököseinél az olasz hatóságok megtaláltak három reneszánsz festményt, amelyet a megszálló német csapatok 1944-ben hurcoltak el egy toszkánai villából, Félix Bourbon pármai hercegnek (1893–1970), Sarolta luxemburgi nagyhercegnő férjének, Zita magyar királyné testvérének camaiorei nyaralójából.

A nácik számos műkincset hurcoltak el a Pianore-villából azon az alapon, hogy Luxemburg a Németországgal ellenséges államok közé tartozott a második világháborúban. A festményeket egy Merano melletti kastélyban, Karl Wolff SS-tábornok rezidenciáján halmozták fel. A háború után az elhurcolt műkincsek többségét az amerikai hadsereg műkincsvadász kommandója visszaszolgáltatta Félix hercegnek, több műnek azonban nyoma veszett, köztük a most előkerült három, 15. század végi festménynek.

A képeket lefoglalták, és törvényes örökösök hiányában a milánói Brera-képtár gondjaira bízzák. Nem kell visszaadni őket Luxemburgnak, mert a miniállam már kapott kártérítést az elhurcolt javakért.

XV. századi festményekről van szó

A nyomozást 2014-ben kezdte a monzai csendőrség régi dokumentumok tanulmányozásával, a képeket még tavaly júliusban foglalták le két milánói magánlakásban, az eredményről hétfőn számoltak be Milánóban. Az ügyben bűnvádi eljárás indult, két meg nem nevezett személyt lopott javak elfogadásával vádolnak.

A vallási tárgyú képek egyikét, a Madonna kisdeddel címűt a Cima da Conegliano művésznéven ismert reneszánsz mester, Giovanni Battista Cima (1460–1518) festette. A visszaszerzett festmények között van Alesso Baldovinetti (1425–1499) Szentháromság című alkotása is. A Jézus bemutatása című képet Girolamo dai Libri (1474–1555) híres veronai miniatúrafestő festette.

Egyedülálló művek

Paola Strada művészettörténész hangsúlyozta, hogy noha kevésbé ismert festők műveiről van szó, az előkerült festményeknek „óriási” művészettörténeti jelentőségük van „egyedülálló jellegük miatt”, és azért is, mert a piacon ritkának számító mesterektől származnak. Éppen a ritkaságuk miatt egyelőre nem is tudják felbecsülni az értéküket, nincs mihez hasonlítani őket.

A képek restaurálásra szorulnak, mert meglehetősen gyatra állapotban kerültek elő – hangzott el a hétfői milánói sajtótájékoztatón.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »