A Muzulmán Testvériség 75 tagját ítélték halálra Egyiptomban

Egy kairói bíróság halálra ítélte a Muzulmán Testvériség 75 tagját, köztük az Egyiptomban betiltott iszlamista mozgalom több vezető személyiségét is a 2013-as ülősztrájkokkal kapcsolatban – jelentette szombaton az észak-afrikai ország állami médiája.

A kairói büntetőtörvényszék ítéletét megküldték felülvizsgálatra az egyiptomi főmuftinak, aki nem kötelező jellegű véleményt mond a végrehajtásáról. Az iszlám jogtudós általában jóvá szokta hagyni a bírósági döntéseket.

A gyilkosságtól köztulajdon megrongálásáig terjedő vádakkal 739 vádlottat állítottak bíróság elé a tömeges perben, köztük van Mohammed Badie, az iszlamista mozgalom elnöke, valamint Mahmúd Abu Zeid fotóriporter is.

Hírdetés

Az egyiptomi al-Ahram hírportál szerint a több mint 660 fennmaradó vádlott ügyében szeptember 8-ára tűztek ki ítélethirdetést.

A tömegper a Muzulmán Testvériség által jelölt és 2012-ben megválasztott Mohamed Murszi államfő elmozdítását követő ülősztrájkhoz kapcsolódik. A tiltakozási akcióknak a biztonsági erők erőszakkal vetettek véget, az összecsapásokban a Muzulmán Testvériség több száz híve és több tucat rendőr is életét vesztette.

A Mohamed Murszi megbuktatása után hatalomra kerülő, majd kétszer is elnökké választott Abdel-Fattáh esz-Szíszi hivatali ideje alatt az egyiptomi hatóságok lecsaptak a feltételezett muzulmán szélsőségesekre, és több száz embert – köztük a Muzulmán Testvériség számos tagját vagy támogatóját – ítélték halálra, és tucatszám hajtottak végre kivégzéseket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »