A Művészetek Völgyében is bemutatják a fővárosi fejlesztéseket

A Művészetek Völgyében is bemutatják a fővárosi fejlesztéseket

A Művészetek Völgyében is bemutatják azt a fejlődést, amelyen a főváros az elmúlt évtizedben keresztülment – mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára pénteken Kapolcson, a 30. Művészetek Völgye megnyitóján.

Schneller Domonkos emlékeztetett: három évvel ezelőtt hozták létre a fesztiválon a Pest-Buda udvart, ahol a Budapestről érkező fesztiválozókhoz szólva olyan témákkal foglalkoznak, amelyekkel a hétköznapokban nem biztos, hogy van lehetőség.
   
Hangsúlyozta: az elmúlt évtizedben a magánberuházásokat nem számolva 2200 milliárd forint értékben zajlottak fejlesztések Budapesten.
   
Az idei Művészetek Völgyén udvarukban arról is rendeznek kerekasztal-beszélgetést, hogy van-e szüksége a budapestieknek új Duna-hídra, ha igen, akkor hányra, és milyen sorrendben valósítsák meg azokat.
   
Téma lesz még Budapest zöldfelületeinek helyzete – a Csepel-szigeten ötven éve először alakítanak ki 30 hektárt meghaladó közparkot Budapesten -, valamint a kerékpáros-autós együttélés is – tette hozzá a helyettes államtitkár.
   
A három befogadó település – Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend polgármestereinek köszöntője után Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kormánybiztosa a fesztivál közösségépítő szerepéről beszélt. Hangsúlyozta: a kultúra nem csak szabadidős tevékenységet jelent, hanem munkahelyeket képes teremteni, családokat, vállalkozásokat tud eltartani, arcélt, identitást ad a régióknak, és erősíti a helyi közösségek összetartását.
   
A fesztivált 24 évig vezető Márta István felelevenítette: 1989-ben Kapolcsi Művészeti napok néven indultak a programok, majd sorra kapcsolódtak a környező települések, és 1996-ban nevezték el a rendezvényt Művészetek Völgyének.
   
A látogatói csúcsot 2007-ben 260 ezer vendéggel érték el, a következő évben azonban Kapolcsra korlátozódott, 2009-ben pedig “gyakorlatilag megszűnt” a fesztivál – idézte fel. Kiemelte: 2010-ben Szőcs Géza akkori szakállamtitkár segítségével élesztették újra a programokat, és vezették be az udvarok rendszerét, 2014-től pedig tulajdonosi szerkezetváltás történt.
   
Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye főszervezője kiemelte: a jubileum alkalmával nemcsak a harmincéves fesztivált, hanem a pandémiás időszakot követően a kultúra és a családok találkozását is ünneplik.

 

Hírdetés

Művészetek Völgye - az emberléptékű, fenntartható fesztivál - Hangfoglaló

Oszkó-Jakab Natália – hamgfoglaló.hu   

Július 23. és augusztus 1. között tíz napon át több mint 40 helyszínen mintegy kétezer program várja az érdeklődőket – tette hozzá a főszervező.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »