A Művészetek Völgyében felpörgetik az intimitást

A népzenei-népművészeti vonal mellett az urbánus kultúrát és a könnyűzenei felhozatalt erősítette meg az új szervezőgárda a Művészetek Völgyében. Pár éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy a világhírű brit popegyüttes, a Morcheeba új felállása a Balaton-felvidék egyik falujának udvarán koncertezzen, de a jövő héten ez is megtörténik.

Kisebb Szigetté vált az emberléptékűségéről híres fesztivál, már a nagyszínpad is kötelező tartozék lett: a kapolcsi helyszínen koncertezik majd az Ivan & the Parazol, a Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma, a Szabó Balázs Bandája, a Kiscsillag, Palya Bea és zenekara, illetve Lajkó Félix és az Óperentzia. De itt lesz a fesztivál zárókoncertje is a Skye and Ross from Morcheeba formációval.

Újítás ide vagy oda, azért nem vesztek el a völgy arculatát meghatározó intimebb programok sem. A Muharay-udvarban a hagyományőrzésről szól minden, kinyit majd a Kaláka-versudvar is, a Harcsa Veronika-udvarban pedig a kézműves-foglalkozással, jógával, illetve az énekesnő és vendégei közös jazzimprovizációival várják a betérőket.

A taliándörögdi Ősök Házába költözik a Fonó-udvar. A mai nyitónapon Ferenczi György és a Rackajam, majd az osztrák Federspiel játszik. A hét végi kínálatban megtalálható a Buda Folk Band és a szerb Naked is, de érkezik még a Cimbaliband, a Babra, a Kerekes Band, a Parno Graszt, a Romano Drom, a Csángálló és a Zuboly is.

Kiemelt figyelmet szentelnek a színházi programoknak: a völgybe költözik a Nemzeti Színház, a Vidnyánszky Attila vezette teátrum a Ballada a két sebzett hattyúról, Psyché és a Fodrásznő című előadása is látható lesz, de a taliándörögdi Nemzeti Szín-Térben maga a direktor is tart színésztréninget kaposvári diákjaival.

Szintén Taliándörögdöt szállják meg az alternatív, független társulatok is: a Színház Színpadon szerepel majd a Forte Társulat, az Orlai Produkciós Iroda, Mácsai Pál, Müller Péter Sziámi Pintér Béla és Társulatával közös produkciója, ott lesz a Maladype Színház, a Tünet Együttes és a Nézőművészeti Kft. is.

Az improvizációs műfaj egyik hazai letéteményese, a Momentán Társulat udvarában a rögtönzött szappanoperák, a verbális pankráció mellett lesz slam poetry, és eljátsszák majd Spiró György, Sena, Kovács „Kokó” István és Mácsai Pál életét is.

A komolyzene is hangsúlyosan jelenik meg a völgyben. A kapolcsi római kori katolikus templomban és a kertjében hazai és külföldi muzsikusok váltják egymást, de élőben lehet hallani a Virtuózok fiatal tehetségeit, a díszvendég pedig Boros Misi, a tehetségkutató 2014-es győztese lesz.

Újra vendégeskedik szimfonikus nagyzenekar a völgyben, a Concerto Budapest július 27-én ad koncertet a Nemzeti Szín-Térben. Mozart, Beethoven és Haydn művei csendülnek majd fel.

Indul a Völgytábor is, sőt csatlakozott a fesztiválhoz a Budapest International Documentary Festival csapata, amely a legjobb és legfrissebb dokumentumfilmeket viszi el a Balaton-felvidékre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »