A munkavállalók negyedét feketén foglalkoztatják

Magas azon munkáltatók aránya, amelyek nem vagy nem megfelelően jelentik be az alkalmazottat, ezáltal feketén foglalkoztatják – írja a Magyar Idők.

Az ellenőrzött munkaadók 26 százaléka nem tett eleget a munkavállalóval kapcsolatos bejelentési kötelezettségének, vagy nem megfelelően járt el az első negyedévben – olvasható a lapban.

A feketén alkalmazott munkavállalók legnagyobb arányban a kereskedelem, az építőipar, a mezőgazdaság és a vendéglátás területén találhatók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai alapján. Az adóhatóság több problémát is talált a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, valamint a nyomozási, személy-biztonsági, illetve őrző-védő tevékenységet folytató társaságok körében.

A NAV ebben az évben kiemelten fogja ellenőrzi a járulékbevallást be nem nyújtó adózókat, a szabályszegő munkaadók pedig súlyos büntetősre számíthatnak.

Ügyfélkapus hozzáféréssel, a társadalombiztosítási egyéni számla alapján bárki maga is ellenőrizheti, hogy munkaadója eleget tesz-e a munkaviszony bejelentésével, valamint a járulékfizetéssel kapcsolatos kötelezettségének. Ügyfélkapu hiányában akár levélben, akár személyesen a lakóhely szerinti kormányhivatal nyugdíj-biztosítási ügyfélszolgálatán kérheti ki a társadalombiztosítási egyéni számlájának tartalmát, mindezt illeték- és költségmentesen – írja a lap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »