A munkát vállaló diákoknak is jár fizetett szabadság – 130 ezer fiatalnak kell újraszerződnie

A diákok 40 százalékának, 130 ezer fiatalnak van szerződése valamelyik diákszövetkezettel, a szeptembertől hatályos jogszabályváltozások értelmében ezeknek a diákoknak új megállapodást kell kötniük a munkaközvetítőjükkel – mondta a Magyar Nemzetnek a diákszövetkezeti szövetség főtitkára.

A napilap szombati számában megjelent cikkben Simon Balázs, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diák-ÉSZ) főtitkára kiemelte: a jogszabályi változás csaknem 130 ezer diákszövetkezeti munkavállalót érint, ennek eredményeként a rendszeren belül munkát vállaló diákoknak is jár fizetett szabadság. Szeptember elsejétől ugyanis a terület szabályozása már nem a munka törvénykönyve, hanem a szövetkezeti törvény alá tartozik.

Simon Balázs arról is szólt, hogy már a diákszövetkezeteknél is krónikus a munkaerőhiány: emiatt egyre több cég nyitott arra, hogy olyan rugalmas foglalkoztatási formát válasszon, mint például a munkaerő-kölcsönzés.

A főtitkár szerint kedvező fejlemény, hogy a munkaadók – legalábbis a fővárosban és Nyugat-Magyarországon – emelték a munkadíjat, már nem óránként bruttó 600 forint körüli minimálbérért, hanem 750-800 forintért keresnek már diákmunkaerőt, de a fizetés az óránként 1000-1200 forintot is elérheti, ha például nyelvismeretre is szükség van.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »