A munkáltatók ellenzik a kormány költségvetési javaslatát

Idén nem lesz kiegyenlített a költségvetés Szlovákiában, ahogy azzal az idei évre jóváhagyott költségvetési tervezet számolt. Az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 0,68%-a körül fog alakulni, jövőre a hiány a GDP 0,49%-ára csökkenhet.

A kiegyenlített költségvetés 2021-re, illetve 2022-re tolódik. Ez a munkáltatók szlovákiai szövetségének (AZZZ SR) állásfoglalásából derül ki, amellyel a következő évekre vonatkozó költségvetési javaslatra reagálnak.

A pénzügyminisztérium hivatalosan még nem tette közzé a költségvetési javaslatot, amelyről csak hétfőn  fog tárgyalni az SZK Gazdasági és Társadalmi Tanácsa, majd a kormány. Az AZZZ határozottan ellenzi a költségvetési javaslatot, amelyet a pénzügyminisztérium bocsátott a rendelkezésére. Ladislav Kamenický pénzügyminiszter a Tatra summit gazdasági fórumon nem akarta kommentálni a költségvetési javaslatot. „Hétfőn nyilatkozom a témában. Igen, a számok helyesek, de megjegyzéseket kell fűzni hozzájuk” – jelentette ki a tárcavezető.

A javaslat értelmében a bruttó államadósság mértéke várhatóan csökkenni fog. Idén várhatóan a GDP 47,9%-ára fog visszaesni. A következő években az államadósság előreláthatólag további 3,1%-kal csökken, és elérheti a GDP 44,8%-át.

Hírdetés

A kiadásokat leginkább a köztisztviselők és a pedagógusok béremelését lehetővé tevő intézkedések befolyásolták.

A kiadások emelkednek az egészségbiztosítás területén és szociális téren is. A költségvetési javaslat emellett számol a népszámlálás és a parlamenti választások előkészítésével járó költségekkel is.

A gazdasági növekedés üteme idén és jövőre is lassulni fog. 2019-ben a GDP növekedése 2,4%-os, 2020-ban pedig 2,3%-os szintre eshet vissza. Ami a munkanélküliségi rátát illeti, jövőre várhatóan megismétlődik a történelmi minimum (5,8%), és az egész előrejelzett időszak alatt stabil marad. Az átlagbér jövőre 4,7%-kal nőhet, és elérheti az 1139 eurót.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »