A Munka és Magánélet Közötti Egyensúly Európai Napjának létrehozását javasolta az RMDSZ Nõszervezete

A Munka és Magánélet Közötti Egyensúly Európai Napjának létrehozását javasolta az RMDSZ Nõszervezete

Az RMDSZ Nőszervezetének a módosító javaslatai is bekerültek abba az állásfoglalásba, amelyet az Európai Néppárt Nőszervezetének (EPP Women) Kongresszusán fogadtak el.

ForrĂĄs: RMDSZ.roForrĂĄs: RMDSZ.ro

Az RMDSZ Nőszervezetének közleménye szerint a dokumentum a következő öt évre uniós szinten meghatározza a prioritásokat a nők esélyegyenlőségének eléréséért. Az EPP Women október 18-19. között tartotta éves kongresszusát Bécsben. Az RMDSZ Nőszervezetét Bíró Rozália, a NSZ elnöke és egyben az EPP Women alelnöke, valamint Bálint Margit, a NSZ európai ügyekért felelős alelnöke képviselte.

„Az EPP Women kĂśvetkező Ăśt ĂŠves tevĂŠkenysĂŠgĂŠt a kĂśzĂśssĂŠgĂźnk női tagjainak igĂŠnyeire ĂŠs prioritĂĄsaira irĂĄnyĂ­tjuk: a regionĂĄlis kĂśzĂśssĂŠgek megerősĂśdĂŠsĂŠre, a nők dĂśntĂŠshozatalban valĂł szerepvĂĄllalĂĄsra ĂŠs ĂŠrtĂŠkrendĂźnk megtartĂĄsĂĄra helyezzĂźk a hangsĂşlyt a kĂśvetkező uniĂłs mandĂĄtumban” – mondta BĂ­rĂł RozĂĄlia.

Hírdetés

Az RMDSZ Nőszervezetének módosító javaslatait Bálint Margit alelnök mutatta be. Elmondta, egy külön fejezet létrehozását javasolták a dokumentumban, amely a nők gazdasági és társadalmi megerősödésére vonatkozik, mivel ez elengedhetetlen a reális esélyegyenlőség megvalósításához. A szövegben azt is nyomatékosították, hogy az európai politikákat és azok gyakorlatba ültetését úgy kell meghatározni, hogy az európai közösségek minden tagja haszonélvezője legyen, beleértve a nemzeti kisebbségeket is. Továbbá Európa szinten a Munka és Magánélet Közötti Egyensúly Európai Napjának (European Day for Work Life Balance) létrehozását javasolták, amelynek dátumaként szimbolikusan a tavaszi napéjegyenlőséget, március 20-át jelölték meg.

„CĂŠlunk, hogy a munkahely mellett, a csalĂĄddal tĂśltĂśtt minősĂŠgi időt biztosĂ­tsuk a nők szĂĄmĂĄra, illetve tudatosĂ­tsuk, mint a munkavĂĄllalĂłban, mint pedig a munkaadĂłban azt, hogy egy egĂŠszsĂŠges tĂĄrsadalomban a munka mellett a magĂĄnĂŠlet ĂŠs csalĂĄdbarĂĄt szemlĂŠletmĂłd is hangsĂşlyos szerepet kell, hogy kapjon” – tĂĄjĂŠkoztatott BĂĄlint Margit.

Az EPP Women vezetőtestületében az a döntés született, hogy a küldöttgyűlésen elfogadott dokumentumot bemutatják az Európai Néppárt novemberben sorra kerülő Kongreszusán. Ezt eljuttatják Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökéhez, akitől kérni fogják, hogy az újonnan megalakuló Bizottság stratégiáiban figyeljenek oda a női prioritásokra.

Az EPP Women kongresszusán több mint 30 európai országból mintegy 50 nő vett részt. A dokumentum végleges változata hamarosan elérhető lesz az EPP Women weboldalán. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »