A mumbai robbantás elkövetője Ausztriában kért menekült státuszt

Decemberben tartóztatták le Ausztriában azt a terroristát, akinek kapcsolata volt a novemberi párizsi merényletek elkövetőivel. Ugyanez a férfi valószínűleg részt vett a 2008-ban Mumbaiban elkövetett bombamerényletekben is, amelyek 164 ember életét követelték.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A 34 éves Muhammad Ghani U.-t Salzburgban tartóztatták le az Iszlám Állam egy algériai harcosával, a 28 éves Adel H.-val együtt. A férfi azért vált gyanússá, mert két másik, terrorizmussal gyanúsított személlyel együtt érkezett Európába. A két másik férfi novemberben követett el öngyilkos merényletet Franciaországban – írja a Local.

Mindkettőjüket menekültként vették nyilvántartásba Ausztriában, majd mindkét gyanúsítottat terrorista akcióban való részvétel vádjával tartóztatták le.

Sunday Times által hivatkozott forrás szerint Muhammad Ghani U. valószínűleg a pakisztáni terrorszervezet, a Lashkar-e-Taiba veterán bombakészítője. A Lashkar-e-Taiba, egyike Dél-Ázsia legnagyobb és legaktívabb terrorszervezetének, amely a mumbai robbantásokat magára vállalta.

2008 novemberében 12 összehangolt lövöldözés és bombamerénylet rázta meg Mumbait. A támadások négy napig tartottak, az egyik merénylőt később felakasztották. A bombakészítője azóta a csatlakozott az Iszlám Állam csapataihoz, amiket Európába küldtek harcolni, hogy további támadásokat hajtsanak végre.

nol.hu

A férfi ugyanabban a csónakban kelt át a földközi-tengeren, mint a két párizsi merénylő. A görög hatóságok le is tartóztatták őket, miután észlelték, hogy a 4000, az Iszlám Állam által ellopott útlevél egyikét használták. Októberben azonban szabadon is engedték, így folytatta az útját Európa közepe felé.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »