A műanyaghulladékot tömörítve kell a hulladékgyűjtőbe dobni

A műanyaghulladékot tömörítve kell a hulladékgyűjtőbe dobni

Egy tegnap megjelent írásunkban is foglalkoztunk azzal, mennyi műanyaghulladékot termelünk. Fontos tudatosítanunk, hogy a műanyag újrahasznosítható, tehát az osztályozott hulladék közé tartozik, s mivel tömörítés nélkül a térfogata nagy részét levegő tölti ki, a kelleténél jóval nagyobb helyet foglal.

„Egy átlagos konténerben a műanyag tömörítésével több mint 40 százalékos helytakarékosságot érhetünk el, aminek köszönhetően elkerülhető a konténer idő előtti telítettsége, valamint hogy helyhiány miatt az osztályozott műanyaghulladékot végül a szomszédos, vegyes kommunális szemét gyűjtésére szolgáló konténerbe dobják, vagy a konténerek körül gyűljön fel“ – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Marek Brinzík, a felelős gyártók Natur-Pack szervezetének képviseletében.

Mint mondta, a műanyaghulladékhoz a sárga szín kapcsolódik, s csaknem mindenütt a sárga konténerbe, esetenként zsákokba gyűjtik, kivételes esetekben alkalmaznak más színt, de akkor legalább a gyűjtőedényre ragasztott címkének sárgának kell lennie. „A műanyagot nem gyűjtik mindenütt önállóan, egyes helyeken a sárga konténerekbe kerülnek a fémből készült palackok, burkolóanyagok, esetenként az italkartonok, azaz Tetra Pak-csomagolások“– tette hozzá Brinzík.

Hírdetés

Az összegyűjtött műanyaghulladékból újrahasznosítással ismét csomagolóanyagok, textilszálak, kötözőszalagok és egyéb használati tárgyak készülnek. „Egyes műanyagfajták nehezen újrahasznosíthatók, ezért csak energiatermelésre fordíthatók. 2030-tól azonban az Európai Unióban már csak újrahasznosítható műanyagot használhatnak majd csomagolóanyagként. Reméljük, hogy sikerül megfelelnünk ennek a komoly követelménynek” – jegyezte meg.

Mint hozzátette, annak ellenére, hogy a műanyag újrahasznosíthatósága nem mérhető az üveg és a fém újrahasznosíthatóságához, a helyes osztályozásnak van értelme. Elsősorban azért, hogy ne kerüljön a természetbe, sem pedig a vegyes kommunális hulladék közé. A természetbe került műanyag sok esetben több évtized vagy akár több száz év alatt bomlik le és sok szempontból veszélyezteti a környezetet. A vegyes hulladék közé kerülve pedig csak a hulladéklerakatokat gyarapítja” – zárta mondanivalóját Brinzík.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »