A Most-Híd indulhat egyedül, vagy választási pártot létrehozva az MKP-val

A Most-Híd nem indul koalícióban az MKP-val a parlamenti választáson, de még nem vették el teljesen azt a gondolatot sem, hogy együtt induljon a két párt, például választási párt létrehozásával, ahogy annak idején az SDK – jelentette ki a Tablet.tv politikai vitaműsorában Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

Arra a felvetésre, mely szerint nincs elegendő magyar választó ahhoz, hogy két kisebbségi párt is bejusson a parlamentbe, Bugár azt válaszolta, két út van a Most-Híd előtt. Az első, hogy egyedül indul és megpróbál más kisebbségeket, valamint szlovák választókat is megszólítani.

Hozzátette, tudják, hogy fennáll a veszélye, hogy elvesznek a magyar szavazatok és a magyar parlamenti képviselet is, ezért még nyitva hagyták az ajtót és továbbra is van lehetőség az MKP-val való együttműködésre, de nem klasszikus koalíciókötésről van szó.

„Akkor nem 5, hanem 7 százalékot kellene elérnünk, s ez hazardírozás lenne. A másik lehetőség, hogy választási pártot hozunk létre az MKP-val” – jelentette ki a pártelnök. Ebben az esetben a két párt jelöltjei közösen, egy harmadik listán indulnának, és elég lenne elérniük az 5 százalékot.

Bugár szerint ebben a kormányban a Most-Hídnak sikerült a legtöbbet megvalósítania a programjából, beleértve a kisebbségi ügyeket is. „Mi garantálja a kisebbségek megmaradását? A kultúra, a nyelvük, az iskolahálózatuk. Ezeken a területeken óriási előrelépést tettünk” – állítja Bugár.

Hírdetés

Példaként a Kisebbségi Kulturális Alapot említette. „Az alapot úgy hoztuk létre, hogy a kisebb lélekszámú kisebbségek a számarányuknál nagyobb támogatást kapnak. Például a ruszinok is értik, hogy ha valamit sikerül kiharcolnunk a legnagyobb lélekszámú kisebbségnek, akkor az a többinek is jó” – fűzte hozzá Bugár.

Emlékeztetett, hogy a Most-Híd elfogadtatta a fiatal házasok kölcsönét, dupla adóbónuszt a gyerek hatéves koráig, a nagyobb nyugdíjemelést, és a nyugdíjasok egy bizonyos összegig úgy végezhetnek szerződéses munkát, hogy nem kell utána járulékokat fizetniük. Új választási programjában a párt a környezetvédelemre akar koncentrálni.

A pártelnök szerint a Most-Híd volt a stabilizáló és demokratizáló elem ebben a kormányban. „Amikor beléptünk, mindenki minket támadott, persze nem a saját választóinkra gondolok, hanem a média egy részére és főleg az ellenzékre” – állította Bugár.

„Olyan kormányt alakítottunk, amelyben fékeztünk egyes dolgokat. Eltöröltük a mečiari amnesztiákat, megváltoztattuk az országos rendőrfőkapitány megválasztásának módját és a rendőrségi belső ellenőrzést. Az országos rendőrfőkapitány ma már teszi a dolgát, ha kell, elveszik a mobiltelefonokat és a kommunikációs eszközöket a bíróktól is, nincsenek érinthetetlen személyek. Hozzájárultunk, hogy változzanak a dolgok, fejlődött a demokrácia” – szögezte le Bugár.

Szerinte Marian K. Threema-alkalmazáson keresztüli kommunikációja azt mutatja, sokkal jobban oda kell figyelni arra, hogy a potenciális koalíciós partnerek ne működjenek együtt „kártékony” elemekkel. „Mert nincs értelme, hogy mások hibája miatt én bűnhődjek” – jegyezte meg Bugár.

Hozzátette, szerinte nem a politikusoknak kell elvégezniük a bűnüldöző szervek munkáját, és a médiában nyilvánosságra hozott információ önmagában még nem bizonyíték, viszont erős jelzésnek tekinthető. „Azt hiszem, Monika Jankovská nem lehet bíró. Már csak a napvilágra került információk alapján sem” – mondta Bugár.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »