A Most-Híd döntött. Előrehozott választásokat akar

Ma délután 14 órától több mint öt órán keresztül ülésezett a Most-Híd Országos Tanácsa. Amint befejeződött a tanácskozás, Bugár Béla és Gál Gábor azonnal elhagyták a pártszékházat, hogy a Kormányhivatalba menjenek, ahol ismertették a párt döntését a koalíciós pártok vezetőivel. A Most-Híd elnöke ezt követően visszatért a pártszékházba, majd újra tárgyalásokba kezdtek a párton belül. Röviddel 22 óra után fejezték be a tanácskozást, ezután került sor Bugár Béla sajtótájékoztatójára.

Bugár úgy véli, hogy talán egyedüli pártként álltak felelősségteljesen a helyzethez. Kiemelte, hogy nehéz tárgyalásokon vannak túl.

Az OT megbízta a párt vezetését, hogy kezdje meg a tárgyalásokat az előrehozott választásokról. Amennyiben nem jutnak dűlőre koalíciós partnereikkel, a Most-Híd kilép a koalícióból.

Bugár újságírói kérdésre elmondta, hogy a Smer elutasította az előrehozott választásokról való tárgyalásokat, ezután megszólítják majd az SNS-t is.

mondta Bugár.

A vegyespárt elnöke úgy véli, hogy közösen kellene dönteniük az előrehozott választások kiírására, de ha ez nem történik meg, akkor a Most-Híd kilép a koalícióból. Bugár szerint, ha őszre írnák ki az új választásokat, az már későn lenne.

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy bízik abban, hogy a koalíció nem folytatja nélkülük Kotlebáék csendes támogatásával.

Bugár azt is elmondta, hogy szeretné, ha egységesen állna ki a kormány az Alkotmány szerinti előrehozott választások kiírása mellett, hogy az egész a parlamentből induljon, és ne az államfőtől.

A Most-Híd elnöke úgy nyilatkozott, hogy az OT egységes volt a döntés meghozásában, miszerint kezdjen tárgyalásokba az előrehozott választásokról.

Szintén újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy ha sikerül megegyezni az előrehozott választásokról, akkor a Most-Híd miniszterei továbbra is helyükön maradnak, amíg meg nem történnek az új választások. Ez Bugár szerint érvényes Lucia Žitňanskára is, akiről az utóbbi napokban az a hír járta, hogy ha Robert Fico nem mond le, akkor kilép a kormányból.

Az első reakciók

A Smer és az SNS ma már nem szeretnének reagálni a Most-Híd bejelentésére.

Richard Sulík (SaS) szerint az amit Bugár Béla mondott, tulajdonképpen a kormány szétesését jelenti. Sulík saját bevallása szerint megérti Bugárt, hogy először a koalíciós partnereivel akar tárgyalni az előrehozott választásokról.

cikkünket frissítjük

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/kpa


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »