A Most-Híd a Szövetség nevében a kormány kultúrpolitikáját támadja. Saját visszaéléseiről azonban hallgat

A Most-Híd a Szövetség nevében a kormány kultúrpolitikáját támadja. Saját visszaéléseiről azonban hallgat

A Most-Híd a Szövetség nevében a kormány nemzetiségi támogatás politikáját kritizálja, de a kormányzása alatt felállított,  és hozzá közeli Kultminor körüli megválaszolatlan kérdésekkel nem foglalkozik,

A vegyespárt székházában tartott sajtótájékoztatót a szövetségre lépő MKP, Most-Híd és az Összefogás. Rigó Konkrád, Orosz Örs és Őry Péter mondandója azonban nem igazán mutatott egységes politikai irányvonalat Mi több, a sajtóeseményen az Összefogás és az MKP politikusa is jelezte fenntartásait a Most-Híd kultúrpolitikai döntéseivel szemben az előző választási ciklusból.

Rigó Konrád (Most-Híd) azt nehezményezte, hogy a kulturális tárca össze akarja vonni a Kisebbségi Kulturális Alapot a más kisebbségeket (pl. vakokat, siketeket, stb.) is támogató intézmény alá. A vegyespárt politikusa szerint ezzel sérülne az alap átláthatósága, önállósága.

Hogy pontosan milyen átláthatóság is sérülne, arra vonatkozóan Rigó kitérő választ adott a Körképnek. Hírportálunk ugyanis arra volt kiváncsi, hogy ő maga hogy értékeli az általuk életre hívott, és a döntések alapján egy szűk kör megélhetését biztosító, a más értékrendet képviselőket pedig ellehetetleníteni igyekvő alap működését.

„Jónak, nagyon jónak tartom az Alap működését“

– reagált Rigó kérdésünkre, hogy milyen osztályzattal illetné a Molnár Norbert vezette Kultminor elmúlt évekbeli tevékenységét.

Rigó szerint a kulturális minisztérium javaslata az Alap összevonásával kapcsolatban sértené a kreatív ipar pályázati lehetőségeit. Mint ismert, a szaktárca azt szeretné, hogy magáncégek, vállalatok ne pályázhassanak a kisebbségi forrásokra, hane maz amradjon meg a nonprofit szektor számára.

Hírdetés

Orosz Örs (Összefogás), a sajtótájékoztató meghirdetett témájához képest némileg önálló véleményt fogalmazott meg. Leginkább a szlovák kormányzat elégtelen támogatásmértékét hangsúlyozta a magyar nemzeti közösség számára. Amely így kénytelen magyarországi forrásokhoz is folyamodni.

„A magyarországi támogatási források Szlovákiában befizetett ÁFA-ja is magasabb, mint amit Szlovákia a kisebbségi kultúrára szán,“

– ismételte meg Orosz az MKP politikusának, Őry Péternek a korábbi állítását. Orosz szerint legalább további egy millió euró hiányzik évente a szlovákiai magyar kultúra támogatására szánt keretből. Egyúttal a Most-Híd előző kormányzati ciklusban hozott döntését kritizálta, melynek során a magyarság arányához mérten kevesebb összeg jut a magyar közösség számára. A Szövetség politikusa szerint az idei pénzosztások körül jogos a megfogalmazódott kritika és az Alap működése sem ideális szerinte.

Őry Péter (MKP) leginkább a szlovákiai magyar intézmények napi működését biztosító elégtelen állami forrásokat kritizálta. Rámutatva a közmédia törvénysértő eljárására, amikor évek óta kevesebb műsoridőt biztosít a nemzetiségi műsoroknak, mint ami a törvényből járna. A közmédia illetékese Lovász Attila egyébként, aki korábban a Most-Híd egyik miniszterének mediális tanácsadója is volt. Épp Bugár Béla alatt került a közmédiába, és évek óta nem tudott javítani az Őry által jelzett aránytalanságon.

A sajtótájékoztatót végén a Körkép.sk szerette volna megtudni, mit gondolnak a Szövetség tagjai a Kultminor idei pénzosztása körüli visszásságokról, melyre korábban rámutattunk. Debnár Klára szóvivő azonban már nem engedte feltenni a kérdést számunkra. Őry Péter pedig az MKP, és egyben a Szövetség tagjaként nem kívánta érdemben megválaszolni a kérdést. Helyette durván személyeskedve a Körképet támadta, mintegy cinkossá válva a jelenlegi, Most-Híd által okozott helyzetben.

Az erről készült felvétel (mint ahogy a sajtótájékoztató tejles anyaga) videónk utolsó két és fél percében látható.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »