A mosdóból hívta fel az édesanyját az egyik túsz

Jól kitervelt, hidegvérrel végrehajtott, aljas támadásként beszélnek a hatóságok az orlandói mészárlásról. Hiába állt fegyveres őr a bárnál, a férfi gond nélkül jutott be, lövöldözni kezdett, és túszokat is ejtett. Kiderült, a mészárlás előtt felhívta a 911-et, és hűséget fogadott az Iszlám Állam vezetőjének. A rendőrök végül lelőtték a férfit. Ez volt az Egyesült Államok történetének legvéresebb tömeggyilkossága, ötvenen haltak meg.

„Még mindig lőnek” – hallható egy mobiltelefonnal készített felvételen. Több százan buliztak, amikor egy állig felfegyverzett férfi tüzet nyitott a táncolókra az épületben. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

„Tartsák vissza, le a földre” – hallani a felvételen később egy rendőrt, majd ismét lövések dördültek. A támadó túszként tartott fogva több tucat embert a bárban, a rendőrök pedig körbevették az épületet.

„A fiam bent van, nem tudjuk jól van-e, de SMS-t írt, és felhívott. Azt mondta, bent tarja őket a mosdóban és meg fog halni, meg fogja ölni őket” – mondta egy édesanya, miközben próbált higgadt maradni.

„Hangos dörrenéseket hallottam, lövéseknek hangzottak, de azt hittem, a zene az, mert szinte a ritmussal egyszerre dördültek el. De aztán egyszerre túl sok lett, és ekkor kezdődött a káosz” – mesélte egy fiatal férfi, aki éppen bent volt, amikor a támadó tüzet nyitott.

A táncos est résztvevői közül a legtöbben a kijáratok felé menekültek. A klub közösségi oldalán pedig pillanatokon belül megjelent egy figyelmeztető üzenet.

„Mindenki kifelé a klubból, és fussatok” – ezt az üzenetet írták ki a Pulse Orlando Facebook-oldalára a támadás idején. A hozzászólásokban pedig többen elmesélték, mit éltek át.

Ricardo például arról írt, hogy neki mekkora szerencséje volt, mert a hátsó kijárat közelében állt, és idejében kijutott a szabadba, aztán csak futott. Egy nő arról számolt be, hogy a lánya hívta fel a klubból, és a telefonon keresztül hallgatta a lövéseket.

A mentősök megállás nélkül látták el a sebesülteket, mintegy 53 embert vittek kórházba. A hatóságok végül három órával az első lövések után döntöttek úgy, hogy kiszabadító akciót indítanak. Robbantásokkal terelték el a támadó figyelmét.

„A különleges egységünk hajnali 5-kor hatolt be az épületbe. A gyanúsítottat lelőtték, a férfinél nemcsak puska, hanem pisztoly, sőt számos egyéb fegyver, harci eszköz is volt. Végül mintegy 30 embert szabadítottunk ki a klubból” – nyilatkozta John Mina orlandói rendőrfőnök sajtótájékoztatóján.

Az FBI-nak már sikerült azonosítani a támadót. Omar Szaddiki Mateen 29 éves floridai lakos, úgy tudni, afgán bevándorló szülők gyermeke. A nyomozás eddig azt derítette ki, hogy szimpatizált a radikális iszlamista ideológiával, és kapcsolatban állhatott dzsihadista csoportokkal is. A hatóságok egyértelműen terrorcselekményként kezelik az esetet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »