A Moody's leminősítette Lengyelországot

A Moody's leminősítette Lengyelországot

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Lengyelország államadós-besorolásának kilátását az eddigi stabilról szombaton a Moody’s Investors Service, elsősorban azzal indokolva döntését, hogy nőttek a költségvetési kockázatok, és kiszámíthatatlanabbá vált a gazdaságpolitikai döntéshozatal, rontva a befektetői környezetet.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette az “A2” szintű – továbbra is elsőrendű befektetői – szuverén lengyel adósosztályzatot.

Lengyelországra változatlanul a Moody’s tartja érvényben a legjobb államadós-besorolást a három nagy hitelminősítő közül.

A Standard & Poor’s két fokozattal, a Fitch Ratings egy fokozattal gyengébb – “BBB plusz”, illetve “A mínusz” – besorolással tartja nyilván Lengyelországot.

A Standard & Poor’s – komoly meglepetést keltve a piaci szereplők és az elemzők körében – januárban minősítette le Lengyelországot, az addigi elsőrendű “A mínusz”-ról rontva egy fokozattal a jelenlegi “BBB plusz”-ra a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását. Az S&P véleménye szerint ugyanis a tavaly őszi választások után hivatalba lépett lengyel kormány több intézkedése gyengítette kulcsfontosságú intézmények, köztük mindenekelőtt a jegybank, az alkotmánybíróság és a közszolgálati média függetlenségét, hitelességét és hatékonyságát.

A londoni elemzői közösségb


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »