A Moody’s a népesség öregedésének következményeire figyelmezteti a V4 tagországait

A Moody’s Investors Service ügynökség a népesség elöregedésének következményeire figyelmezteti a visegrádi négyek (V4) tagállamait. Ez a jelenség a következő évtizedekben jelentősen befolyásolhatja a V4 országainak minősítését.

Bár a populáció Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban fiatalabb az európai uniós átlagnál, elöregedése gyors ütemben zajlik. A Moody’s szerint ugyanakkor a V4 gazdasági növekedési potenciálja jóval meghaladja az unió átlagát.

Hírdetés

Az elkövetkező két évtizedben minden V4-es tagállamnak jelentős demográfiai változásokkal kell számolnia a népesség elöregedése és a dolgozók számának csökkenése miatt. Az ügynökség jelenleg A2-re értékeli Szlovákia megbízhatóságát a hosszú lejáratú kötelezettségek terén, ami pozitív kilátásokat jelent. Csehország minősítése A1 (stabil kilátások), Magyarországé Baa3 (stabil), Lengyelországé pedig A2 (stabil).

„A V4 országaiban a populáció fiatalabb az uniós átlagnál, ugyanakkor gyorsabban öregszik, ami a következő 20 évben drámai demográfiai változásokat okoz a régióban” – jelentette ki Vincent Allilaire, a Moody’s jelentésének egyik szerzője.

„Ennek eredményeképpen még feszültebb lesz a helyzet a munkaerőpiacon, ami fékezni fogja ezeknek az országoknak a gazdasági növekedését. A várakozások szerint ugyanakkor a részvétel és a termelékenység növekedése segít majd enyhíteni ezt a negatív hatást” – tette hozzá.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »