A montenegrói elnök a parlament feloszlatását javasolta

A montenegrói elnök a parlament feloszlatását javasolta

A parlament megbízatási idejének lerövidítését, vagyis a képviselőház feloszlatását javasolta a montenegrói házelnöknek Milo Djukanovic államfő kedden, mert – mint mondta – jelenleg senkinek nincs elég támogatottsága egy új kormány megalakításához.

Montenegro | History, Population, Capital, Flag, Language, Map, & Facts |  Britannica

Hírdetés

britannica.com

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint Milo Djukanovic úgy véli, az ország érdekeit az szolgálja a leginkább, ha feloszlik a parlament, és előrehozott parlamenti választást írnak ki, hogy új parlamenti többség alakulhasson, és egyértelműek legyenek az erőviszonyok.
   
A montenegrói parlamenti pártok hétfőn egyeztek meg arról, hogy az augusztusi bizalmi szavazáson megbukott Dritan Abazovic helyett Miodrag Lekic egykori külügyminisztert javasolják miniszterelnöknek. A képviselők azonban csak szóbeli támogatásukról biztosították Miodrag Lekicet, aláírásukkal nem támogatták a politikust, így az államfő szerint nem nyert bizonyítást, hogy Miodrag Lekicnek megvan a kellő támogatottsága, és kormányt tudna alakítani, így nem bízhatja meg ezzel a feladattal.
   
„A térséget és a világot érintő politikai és biztonsági kihívások, a gazdasági és pénzügyi problémák, amelyekkel Montenegrónak szembe kell néznie különösen az energetika és az egészségügy területén, mind kompetens, felelősségteljes és hatékony kormányt kívánnak, amely éjt nappallá téve a megoldáson tud dolgozni” – fogalmazott a házelnöknek küldött levélben Milo Djukanovic, aki szerint éppen ezért nem vezetheti olyan kormány az országot, amelyet belső ellentétek feszítenek.
   
Montenegróban legutóbb 2020-ban volt parlamenti választás. Az akkor megválasztott kormány azonban februárban megbukott, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. Az azt követő kormány pedig augusztusban bukott el a bizalmi szavazáson egy szerb ortodox egyházzal megkötött egyezmény miatt.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »