A mongol államfő szerint a kormány valójában egy államcsínykísérlet miatt mondott le

A mongol államfő szerint a kormány valójában egy államcsínykísérlet miatt mondott le

A mongol kormány egy államcsínykísérlet miatt mondott le, amelynek szervezéséért egy parlamenti képviselő vádolható – vélekedett Kaltma Battulga mongol államfő.

Az elnöknek a törvényhozás előző esti rendkívüli ülésén elmondott beszédét a MONCAME helyi hírügynökség idézte pénteken.

Eszerint az államfő azt mondta: nagyon csalódott abban, ahogyan a miniszterelnök, akivel együtt dolgozott Mongólia javára, így cselekedett.

– tette hozzá az elnök.

Hírdetés

Battulga szólt arról is, hogy véleménye szerint a kormánynak a stabilitás megőrzése a feladata. A történteket kormányválságnak nevezte az államfő, hangsúlyozva, hogy a tavalyi parlamenti választásokon a mongol nép bizalmat szavazott Uhnágín Hürelszüh kormányfőnek. Ezért neki nincs joga ahhoz, hogy ebben a nehéz időszakban, amikor az ország koronavírus-járvánnyal és gazdasági válsággal küzd, tisztségének feladásával megingassa ezt a bizalmat.

Hangoztatta, hogy semmiképpen sem támogatja a kormányfő távozását.

A kormányzó Mongol Néppárt pénteken Luvszannamszrajn Ojun Erdenét jelölte a miniszterelnöki tisztségre. Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat már megküldte az államfői hivatalnak.

A mongol törvényhozás csütörtök este elfogadta Uhnágín Hürelszüh miniszterelnök és kormánya lemondását.

A két politikus, Jangu Szodbaatar, valamint Togtmol Mendszajhán szerda este bejelentette lemondását.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »