A MOL-botrány miatt bukhatott meg a horvát kormányfő?

Megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic kormányfőtől a horvát parlament csütörtökön, ezzel automatikusan megbukott a kormány is – írja a Euronews.

A nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt ellene. Korábban éppen ez a párt javasolta őt a posztra. A volt kormányfő az üzleti szférából érkezett, ahol nemzetközi karriert futott be, és egyik pártnak sem volt a tagja.

A Euronews szerint a megbuktatott miniszterelnök hangsúlyozta: kiállt amellett, hogy folytatódjon a döntőbírósági eljárás a Mol-INA ügyben, és új tárgyalásokat kezdeményezett. Ez pedig véleménye szerint egyeseknek nem tetszett.

Hírdetés

Mint ismert, a zágrábi kormány „korrupciós gyakorlat” miatt felfüggeszti a magyar olajcég kivásárlását az INA-ból, és kezdeményezi az INA részvényesi szerződésének a felülvizsgálatát.

Október végén a zágrábi Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta azt az elsőfokú ítéletet, amelynek alapján Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt 10 millió euró kenőpénz elfogadása miatt hat évi, Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgatót pedig vesztegetés miatt két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség még 2013-ban emelt vádat Hernádi ellen, miután nyomozásuk arra jutott, hogy a MOL azért vehette át 2009-ben az INA horvát energiacég felett az irányítást, mert Hernádi lefizette Sanader akkori horvát kormányfőt.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »