A mohácsi iskolások nemzetiségi projektnapja Liptódon

A mohácsi iskolások nemzetiségi projektnapja Liptódon

A mohácsi Park Utcai Katolikus Általános Iskolában évtizedek óta folyik német nemzetiségi nyelvoktatás, az intézmény számára fontos a magyarországi németek kultúrkincsének, hagyományainak ápolása. A minden évben megszervezett nemzetiségi napot háromévente Liptódon, a dél-baranyai völgyfaluban tartják. Így volt ez idén októberben is.

Az alsó tagozatos gyerekek játékos formában ismerkedtek a falusi sváb emberek mindennapjaival, illetve szerszámaikkal. Szőni tanultak, tapasztalatot szerezhettek a hagyományos módon végzett állattartásról, eszközökkel, szerszámokkal ismerkedtek. A megszerzett tudást a sorversenyek során kamatoztathatták.

A felső tagozatosok a konyhában is serénykedtek. Természetesen egy sváb egytálétel volt az ebéd, babgulyás Heweknedllel, aminek elkészítésében nagy lelkesedéssel vettek részt a gyerekek. A 7–8. osztályos lányok ezen kívül kelt szagos fánkot is sütöttek, a fiúk eközben a pincében a környéken honos szőlőfajtákkal, a borkészítés tudományával és eszközeivel ismerkedtek meg, meghallgattak egy kiselőadást a németség építkezési szokásairól és megnéztek egy téglagyűjteményt.

Hírdetés

A teljes beszámoló képgalériával ITT található.

Forrás és fotó: Park Utcai Katolikus Általános Iskola / Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »