A módosítás nem párt-, hanem nemzeti ügy

A módosítás nem párt-, hanem nemzeti ügy

A hétfőn a miniszterelnök expozéjával kezdődött Alaptörvény-módosítási folyamat során minden, a betelepítést megakadályozó jogi kérdés megvitatásra kerül majd a parlamentben- mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóján, melyet ezúttal Lázár János brüsszeli és frankfurti útja miatt csütörtök helyett kedden tartottak meg a parlamentben. A magyar kormány célja, hogy elérje, vegyék le a napirendről Brüsszelben a kötelező betelepítési kvótákat – tette hozzá Lázár János.

A kormányinfó elején Lázár János adott magyarázatot a tájékoztató szokottól eltérő időpontjáról. A miniszter szerdán Brüsszelbe utazik tárgyalni uniós vezetőkkel, majd ezt követően csütörtökön a németországi Frankfurtba utazik majd  – derült ki a parlamentben.

Hétfő óta zajlik az Alaptörvény-módosítás folyamata

A miniszter ezt követően az Alaptörvény módosításáról szólt. Elmondta, hogy Orbán Viktor hétfői, miniszterelnöki expozéjával kezdődött meg a módosítás folyamata, mely során valamennyi felmerülő jogi kérdés megvitatásra kerül majd az Országgyűlésben.

Európában példátlan módon kizárólag a magyar kormány kérdezte meg a bevándorlásról, illetőleg az uniós betelepítési kvótáról az embereket és pártszimpátiától függetlenül, közel három és fél millió polgár mondott nemet a brüsszeli tervekre – emelte ki Lázár János.

A miniszterelnökséget vezető miniszter röviden részletezte is az alkotmány módosításának pontjait. Kiemelte, hogy az új, módosított Alaptörvény tartalmazni fogja többek között az ország alkotmányos identitásának megőrzését.

A legfontosabb, hogy Magyarország területére idegen népesség nem telepíthető be.

A kormány a Magyar Szocialista Párt segítségét is kérte annak érdekében, hogy az ellenzéki pártok képviselői is álljanak ki Brüsszelben a magyar nemzeti érdekek védelméért.

A kényszerbetelepítés Alaptörvény-módosítással történő megakadályozása nem párt, hanem nemzeti ügy – húzta alá a miniszter.

Lázár János szólt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azzal a céllal utazik majd Brüsszelbe, hogy elérje, az unió vegye le napirendjéről a kötelező kvóták ügyét.

A kormánynak szüksége van minden magyar politikus segítségére ebben a küzdelemben – fogalmazott a tárcavezető, aki ezzel kapcsolatban emlékeztett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök találkozóra hívott magyar ellenzéki vezetőket. Molnár Gyulával, az MSZP elnökével már lezajlott a megbeszélés, Vona Gábor Jobbik-elnökkel pedig kedd délután – ezekben a percekben – tárgyal a kormányfő.

A Molnár Gyulával folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kérte a szocialisták támogatását az európai politikai viták során, még akkor is, ha az alaptörvény-módosítás ügyében „az egyetértés elmaradt” – mondta Lázár János.

A jövő heti kormányülésen lesz majd téma a SIM-kártyák ügye

A Magyar idők helyszínen tartózkodó munkatársának kérdésére válaszolva a miniszter úgy tájékoztatott, hogy a lap által elsőként nyilvánosságra hozott SIM-kártya ügy a jövő heti kormányülésen kerül majd napirendre.

Magyarországnak meg kell tudni állnia a saját lábán

A miniszter további újságírói kérdésre válaszolva elmondta, 2018-ra mindenféleképpen el kell érnie az olyan gazdasági versenyképességét, amely már nem az alacsony bérekre alapoz. Szakítani kell azzal a gazdaságpolitikával, amely az EU-s forrásokra alapozza a gazdasági növekedést. Lázár János kiemelte, hogy a szomszédos Romániában már most 5 százalékos a gazdasági növekedés, nálunk pedig mintegy 2-3 %. Beruházások és bérfejlesztés kell, legkésőbb két éven belül – hangsúlyozta a miniszter.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »