A modernitás szobrai a Csallóközben

A modernitás szobrai a Csallóközben

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban csütörtökön Ján Koniarek – a modernitás szobrásza névvel kiállítást nyitottak meg, amelynek fő szervezői a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat és a nagyszombati Ján Koniarek Galéria voltak.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntötték Jakub Slobodníkot, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat kulturális és sport szakosztályának munkatársát, a Csallóközi Múzeum igazgatóját, Nagy Ivánt és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatóját, Takács Tímeát. Az érdeklődő közönség is nagy számban megjelent a kiállítás megnyitóján, amelyen elöljáróban a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola két tehetséges hegedűsének, Mészáros Hunor Márknak és Lakatos Marcellnek, kultúrműsorát tekinthették meg a jelenlévők.

Filip Krutek, a kiállítás kurátora nyitóbeszédében elmondta, hogy 17 éven át állandó kiállításként tekinthette meg a nagyközönség Ján Koniarek alkotásait a művészről elnevezett nagyszombati Ján Koniarek Galériában. A galériában zajló rekonstrukciók miatt a kiállítás vándorol, így 2020-ban három jelentős szlovákiai helyszínen követhetjük nyomon a tárlatot, amely során az érdeklődők nagyobb betekintést nyernek a művész munkásságába.

A kassai Löffler Béla Múzeum április 2-tól egészen május 3-áig ad majd otthont a kiállításnak, később pedig Alsókubínban, az Árvai Galériában tekinthetik meg a szebbnél szebb szobrokat az érdeklődők (június 9-től augusztus 30-ig).

Krutek felhívta a figyelmet Koniarek portréira és domborműveire, amelyekre jellemző a progresszivitás, ami Rodin stílusában is érezhető volt.

Hírdetés

Ez visszatükröződik a vastag agyagrétegekben, illetve a szobrok felületének kialakításában, amely a fény és az árnyék kölcsönhatását mutatja be a nem befejezettnek tetsző művek által.

A kiállított tárgyak között található a művész utolsó műve: Lev Nyikolajevics Tolsztoj szobra.

Bohumil Chmelík professzor, költő, a nagyszombati kulturális fórum elnöke Ján Koniarek munkásságáról és életének meghatározó pillanatairól szólt pár szót az érdeklődőknek. Ján Koniarek 1878-ban született Vedrődön (Voderady), tanárszülők gyermekeként, tanulmányait pedig Budapesten, Prágában, Rómában és Münchenben végezte.

Az osztrák-Magyar Monarchia idején a Magyar Királyi Iparművészeti Iskola növendéke volt Budapesten, ahol díszítő szobrászatot tanult Mátrai Lajos tanár úrtól. Később Stróbl Alajos is tanította a művészt.

Koniarek Nemzeti Életmű-díjban is részesült, valamint a Pozsonyi Műszaki Egyetem docenseként tevékenykedett éveken át.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »