A Moderna vezetője szerint az eddigi vakcinák várhatóan kevésbé lesznek hatásosak az omikronnal szemben

A Moderna vezetője szerint az eddigi vakcinák várhatóan kevésbé lesznek hatásosak az omikronnal szemben

A Moderna nevű amerikai gyógyszergyár vezetője, Stéphane Bancel szerint az eddigi ismeretek arra engednek következtetni, hogy a jelenleg használt vakcinák kevésbé lesznek hatékonyak az omikron nevű új vírusvariánssal szemben.

A Financial Timesnak nyilatkozó cégvezető hozzátette azt is, hogy két hetet még várni kell ahhoz, hogy megfelelő adatok álljanak rendelkezésre. Az omikronra szabott oltóanyag kifejlesztése elmondása szerint hónapokat vehet igénybe.

mondta Bancel, a cég székhelyén, a Massachusetts államban találhat´Cambridge-ben.

„Azt gondolom, hogy az eddigi vakcinák kevésbé lesznek hatékonyak. Azt nem tudom hogy mennyivel, mert még várnunk kell az adatokra. De a tudósok, akikkel beszéltem, mind azt mondják, hogy nem lesz jó,“

tette hozzá.

Szakértők és politikusok azonban az elmúlt napokban optimistábban nyilatkoztak. A Pfizer egyik vezetője, és az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerfelügyeleti Hivatal (FDA) volt komiszárja a CNBC-nek azt mondta, hogy három adag mRNA vakcina „kellő védelmet nyújthat“ az omikronnal szemben. Joe Biden amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy az új variánssal szemben helye van az aggodalomnak, de nincs helye a pániknak.

Hírdetés

Bancel azonban figyelmeztetett arra, hogy bár számítottak rá, de a szakértőket meglepte, hogy ilyen gyorsan megjelent a vírusnak eme nagymértékben módosult variánsa. 1-2 éven belül várták, de már idén megjelent.

A Moderna vezetője szerint kockázatos minden kapacitást csak az omikron elleni küzdelemre fordítani, mert a világ egyes pontjain még az előző vírusvariánsok fertőznek.

Bancel az interjúban visszautasította a gyógyszergyárakkal szembeni vádakat, hogy ők tehetnek egyes régiók, így az omikront is „adó“ Dél-Afrika alacsonyabb átoltottsági szintje miatt.

„Ez politikai döntés volt a gazdag országok részéről. AZ USA-ban azt mondták nekünk, hogy nincs más lehetőségünk, mint kapacitásunk 60 százalékát az amerikai kormány rendelkezésére bocsájtani. Ez nem a Moderna döntése volt, hanem az amerikai kormányé,“

zárta.

Afrikában ráadásul kapacitásproblémák is vannak, és nehezebb a vakcinák eljuttatása az emberekhez.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »