A Mocsai-egyetem hallgat a csarnok leégéséről

Fél évvel a tűzvész után hivatalosan még mindig nem tudhatjuk, miért égett le a Testnevelési Egyetem budapesti, Alkotás utcai atlétikai csarnoka. Információnk szerint a fővárosi katasztrófavédelem több mint egy hónapig folytatta a tűzvizsgálatot, ám annak eredményéről a Magyar Nemzet többszöri érdeklődése után sem adtak semmilyen információt. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérdéseinkre elmondta: a tűzvizsgálatot hatóságként végezték el, ám annak eredményéről csak az érintett, a Testnevelési Egyetem adhat tájékoztatást. A katasztrófavédelem titkolódzása érthetetlen, hiszen közpénzből látja el feladatát, és a tűzvész, amelynek oltását közpénzből végezték, szintén közpénzt felhasználó intézményben volt; a Testnevelési Egyetem és a katasztrófavédelem is az adófizetők pénzéből működik.

Legutóbbi kérdésünkre, hogy a katasztrófavédelem a tűzvizsgálaton túl folytatott-e más vizsgálatot, például amennyiben műszaki meghibásodást állapítottak meg, vizsgálták-e annak okát, illetve kezdeményeztek-e büntetőeljárást a tűzvizsgálat adatai alapján, tegnap Kisdi Máté csak annyit mondott: nem tudja, hogy az egyetem indított-e vizsgálatot, a katasztrófavédelem csak a tűzvizsgálatot végezte el. Azt ajánlotta, forduljunk Beck Monika sajtóreferenshez a tűzvizsgálattal kapcsolatos kérdéseinkkel, az egyetem dönti el, hogy nyilvánosságra hozza-e a tűzvizsgálat eredményét, illetve ha igen, mikor – tette hozzá a katasztrófavédelem szóvivője.

Nem érkezett válasz

Beck Monikának, a Testnevelési Egyetem marketing és PR osztálya sajtóreferensének az alábbi kérdéseket tettük fel. „Az egyetem mikor hozza nyilvánosságra a tűz teljes tűzvizsgálati eredményét? Mi volt a tűz pontos oka? Indult-e, indul-e belső vizsgálat az egyetemen a tűzvizsgálati eredmény miatt?” Lapzártáig nem érkezett válasz.

Mocsai Lajosra, a Testnevelési Egyetem rektorára hivatkozva a MagyarHírlap.hu december 1-jén ezt írta: „A katasztrófavédelem több mint negyven napig tartó hatósági ellenőrzése feltárta, hogy a sportcentrum megsemmisülését az úgynevezett felülfűtő berendezés meghibásodása okozta. Ez a szerkezet a mennyezet alatt melegíti a csarnokot, működését földgáz biztosítja, amelyet egy meghibásodott elektromos kapcsolóból kikerült szikra lobbantott be. A történteket rögzítette az épület egyik térfigyelő kamerája is.” Ez alapján valószínűsíthető, hogy műszaki hibát állapítottak meg a tűzvész okaként. Kérdés, hogy a műszaki hiba okát vizsgálták-e akár a katasztrófavédők, akár az egyetem, hiszen a meghibásodás eredhet például emberi mulasztásból, ellenőrzés vagy/és karbantartás elmulasztásából is.

Ismeretes, több mint kétszáz tűzoltó, rendőr és mentő vett részt a katasztrófa elhárításában tavaly október 15-én. Az egyetem atlétikai csarnoka teljesen megsemmisült, a romokat a tűzvizsgálat befejezése után azonnal felszámolták. A tűzvész után dőlt el, hogy a Testnevelési Egyetem campusának fejlesztéséhez a kormány 36,8 milliárd forint támogatást ad, ennek felhasználásáról az egyetem vezetése dönthet majd.

Mocsai Lajos rektor – a Magyar Idők beszámolója szerint – az oltásban részt vevő 212 főnek nyújtott át pénteken személyesen vagy egységparancsnokain keresztül névre szóló emléklapot, megköszönve az önfeláldozó munkát. Mocsai arról is beszámolt, hogy a katasztrófa után régész szakemberekkel emelték ki a romok alól a Magyar Sportcsillagok Falának maradványait, és hogy a magyar sport nagyságainak 166 kézlenyomatából 122-t sikerült megmenteni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »