A Minority SafePack és az ipolysági uniós zászló

A Minority SafePack és az ipolysági uniós zászló

Korábban már beszámoltunk róla, hogy ugyan sokáig ígéretesen alakult az uniós szintű kisebbségvédelmi szabályozást sürgető európai polgári kezdeményezésnek, a Minority SafePacknek az elfogadtatása az Európai Unió legfelső szerveiben, 2021. január 14-én azonban az Európai Bizottság úgy döntött, mégsem indít jogalkotást a nemzeti kisebbségek védelmében.

Egy ipolysági lokálpatrióta, Kürthy Gábor úgy döntött, csatlakozik a kalondai Papp Sándor, az ipolynyéki Hrubík Béla és a somorjai Méry János által megálmodott kezdeményezéshez, aminek ötletgazdái felhívást intéztek a felvidéki magyar polgármesterek, önkormányzati képviselők, pártok, civil szervezetek és polgárok felé az alábbiakat megfogalmazva:

„A felhívás alapján a közösségi oldalon megkerestem a polgármestert és az összes önkormányzati képviselőt, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. Zachar Pál volt az egyetlen, aki rögtön jelezte, támogatja azt. A polgármestert személyesen is megszólítottam, de ezzel kapcsolatban nem fejtette ki a véleményét” – árulta el kérdésünkre Kürthy Gábor.

Hírdetés

Zachar Pál elmondása szerint fájó, hogy az Európai Bizottság, a nem is az általunk megválasztott európai hivatalnokok úgy ignorálhatnak egy ilyen kérést, hogy semmilyen jogorvoslati lehetőség nincs. Nem maradt más, mondta, csak a szimbolikus lépések megtétele.

Kürthy Gábor és Zachar Pál január 21-én eltávolította az uniós zászlót az önkormányzati hivatal homlokzatáról; a lobogó azonban már aznap este visszakerült…

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »