A Minority SafePack aláírásait nem nyújtják be az Európai Bizottsághoz

A Minority SafePack aláírásait nem nyújtják be az Európai Bizottsághoz

Az Echo TV Napi aktuális című műsora péntek esti adásának Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) külügyi titkára volt a vendége. Mint arról korábban mi is hírt adtunk, tizenegy országban összesen 1 millió 128 385 hitelesített aláírás gyűlt össze a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására tavaly nyáron.

Ahogy a műsor bevezetőjében elhangzott, a javaslatcsomag célja az unió őshonos nemzeti kisebbségeinek jogaiért való kiállás, nyelvi, oktatási és kulturális tekintetben. Továbbá a regionális politikában és a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében is. Mint ismert, a lisszaboni szerződés értelmében az Európai Unió immár lehetőséget ad arra, hogy polgári kezdeményezésre európai törvény készüljön. Amennyiben hét tagországon belül összegyűlik egymillió aláírás egy témában, az Európai Bizottság törvényjavaslatot készít az európai intézmények számára.

„Az összegyűjtött egy millió európai aláírás reményt ad ötven millió őshonos európai nemzeti kisebbségi polgárnak arra, hogy saját szülőföldjén jogkorlátozás nélkül élhesse meg nyelvi és kulturális önazonosságát. Az európai unió közállapotaira utal, hogy csataként és háborúként kell megélni olyan jogvédelmi küzdelmet, amelyet el sem kellett volna kezdeni, ha a közösséget legalább annyira érdekelné az összlakosság tíz százalékának a gondja, mint amennyire néhány millió Európába betörő illegális migráns helyzete” – idézték Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének korábbi mondatait.

Az őshonos kisebbségek jogi helyzetének rendezése érdekében összegyűlt 1,3 millió aláírást azonban még nem adták le az Európai Bizottságnak. Vincze Loránt korábbi, sikeres európai polgári kezdeményezések tapasztalatára hivatkozva elmondta, hiába nyújtották be eddig az aláírásokat, a bizottság semmit sem lépett: a bizottság ugyanis megteheti, hogy nem tesz semmit.

Kitért arra is, hogy korábban levélben kérték Jean Claude Junckert és Frans Timmermanst, hogy találkozzanak a témában, beszéljék meg, ám a vezetők elutasították a találkozást arra hivatkozva, hogy csak akkor ülnek le erről beszélni, ha hivatalosan is benyújtják az aláírásokat.

Hírdetés

„Azt látni kell, hogy az Európai Bizottság mindenféle civil szervezetekkel, azok vezetőivel találkozik, akár soron kívül is. Mi pedig egymillió polgár képviseletében mentünk volna oda, de erre azt mondják, ennek itt nincs helye” – fogalmazta meg aggályait az RMDSZ politikusa.

Mint mondta, az EB, a brüsszeli elit és legfőképpen az unió jelenlegi vezetői a szőnyeg alá söprik az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét. „Úgy tűnik, minden egyéb fontos” – tette hozzá megjegyezve, hogy ez azért is fájó, mivel a nemzeti kisebbségek értékteremtő nyelvi, kulturális közösségek, az európai identitáshoz hozzájárulnak évszázadok óta.

Megjegyezte, javaslatcsomagjuk kilenc pontból áll, nem vesz el senkitől semmit, csak hozzátesz az európai uniós értékekhez, javakhoz.

A kezdeményezéssel ezért megvárják az új Európai Bizottság felállását, bízva abban, hogy a májusi választásokat követően az újonnan felálló EB összetétele a nemzeti kisebbségek számára kedvezőbb lesz.

Az Európai Parlamenti választások tétje, hogy erős magyar néppárti frakció alakuljon, amely harcolni tud ezért az ügyért – nyomatékosította Vincze Loránt.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »