A minisztérium okostelefonokat ad a mentősök kezébe, hogy a betegek a megfelelő kórházba kerüljenek

A minisztérium okostelefonokat ad a mentősök kezébe, hogy a betegek a megfelelő kórházba kerüljenek

Szívinfarktus, súlyos agyvérzés vagy szívroham esetén minden perc számít. Miközben az OECD tagállamai közül Szlovákiában az egyik legnagyobb az elkerülhető halálesetek száma, az egészségügyi minisztérium okostelefonra telepíthető applikációban látja a megoldást a problémára. A programot már tesztelték is.

A minisztérium szeretné csökkenteni a mentő kihívása és a kezelés megkezdése közti időt (a két időpont között történik a szállítás, a diagnosztika és a beteg megfelelő osztályra történő helyezése). Tomáš Drucker tárcavezető szerint a mentősöket elsősorban a megfelelő diagnózis felállítása akadályozza – az összes riasztás harmadánál áll fenn ez a probléma.

A mentős mégsem szakorvos…

Az új intézkedés lehetővé teszi, hogy a mentősök mobilapplikáció segítségével kommunikálhatnak az ideg- vagy szívorvossal, vagy az adott specialistával, sőt a kórházak felszereltségé, eszközeiről is szolgál információval. A szóban forgó alkalmazást már két hónapja rendelkezésére áll az ország összes elsősegélyközpontjának.

fogalmazott Drucker, hozzátéve, hogy a mentősök nyilván kevésbé gyakorlottak az EKG értelmezésében, mint a szakorvos.

Az miniszter azt is elismerte, hogy a beteget gyakran szállítják a pontos diagnózis hiányában egy kevésbé vagy az adott esetre nem felszerelt kórházba, ami súlyos bonyodalmakat okoztat.

Az eredmény: négy óra helyett csak három

Hírdetés

Az applikációt a gyakorlatban az eperjesi kórházban tesztelték. Az eddigi eredmények szerint

 

Hogy ez mennyire tekinthető jó eredménynek, az egy másik kérdés, mindenesetre a fenti két adat remekül illusztrálja a szlovákiai egészségügy állapotát. Három óra alatt ugyanis rengeteg minden történhet.

A rendszer bevezetése havi 4700 euróba került, ez éves szinten 55 ezer eurós költséget jelent. A 2015-ös OECD adatok szerint, ha a szlovákiai egészségügy olyan színvonalon állna, mint a cseh, akkor évente 3000-rel kevesebben halnának meg. Más szavakkal: évente 3000 elkerülhető haláleset történik a diagnózis helytelen van kései felállítása miatt.

Persze, némi javulás is elmondható: 2007-ben azok aránya, akik szívinfarktus miatt kerültek kórházba és 30 napon belül meghalta 13,4 szűzalék volt, két éve már „csak” 9,2 százalék.

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: azet.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »