A miniszterelnök természete a koalíció egyetlen gondja

A miniszterelnök természete a koalíció egyetlen gondja

A szlovák közszolgálati rádió Szombati párbeszédek című vitaműsorában Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke és Richard Raši (Hlas-SD) be nem sorolt ellenzéki képviselő foglalkozott az időszerű belpolitikai helyzettel.

Cigániková kifejtette, hogy az SaS nem az a párt, amely csak úgy elszalad a csatatérről. Ha kilépne a koalícióból, azzal semmi sem oldódna meg és nem javulna a helyzet Szlovákiában. A koalíció egyetlen problémája Igor Matovič miniszterelnök természete.

Abban a két vitapartner egyet értett, hogy a jelenlegi járványhelyzetben a szakértőkre kellene hallgatni. A pozitív esetek számának csökkentését nem a kormányfő által szorgalmazott országos, hanem regionális teszteléssel lehetne elérni.

Hírdetés

Cigániková megjegyezte, hogy a miniszterelnökkel közös a céljuk: emberi életeket megmenteni, csak az oda vezető utat képzelik el másképpen. Raši úgy látja, hogy Matovič az, aki blokkolja a közös megoldásokat. A szakemberek adatok és információk alapján döntenek, míg a kormányfőt az érzései vezérlik. Az ellenzéki politikus azt javasolta, hogy három kockázati csoportba kellene sorolni a régiókat, és ez alapján tudni lehetne, hova kellene összpontosítani a kapacitásokat és melyek a legveszélyeztetettebb térségek. Az országos tesztelés ráadásul azzal a kockázattal is járna, hogy az emberek a tesztelésre és az eredményre várva a hidegben megbetegedhetnek.

A műsorban szó volt a COVID-19 elleni oltásról is. Raši szerint az a tény, hogy olyanokat is beoltottak, akiknek erre egyelőre nem volt jogosultságuk jól mutatja, hogy az egészségügyi minisztérium nem határozta meg világosan, hogy ki tartozik a veszélyeztetett csoportokba. Mint megjegyezte, sok irodában ücsörgő hivatalnok is megkapta az oltást, miközben az egészségügyi dolgozóknak nem jutott.

Cigániková nem tartja teljesen korrektnek ezt a megállapítást, azt azonban elismerte, hogy Marek Krajčí tárcavezető kommunikációjában vannak hiányosságok. Az ellenzéki képviselő nemcsak az oltással kapcsolatos protekcionizmust bírálta, hanem az állam passzivitását is a vakcinák beszerzését illetően. Szerinte nem lehet csak az Európai Unióra hagyatkozni, elvégre Angela Merkel is különtárgyalásokat folytat egy német gyártóval. Úgy vélekedett, hogy az országos tesztelésre szánt pénzt inkább további vakcinák beszerzésére kellene fordítani. Cigániková erre megjegyezte, hogy Szlovákia nem sértheti meg az EU-val a vakcinák beszerzéséről és szétosztásáról megkötött megállapodást és különtárgyalásokat folytasson erről.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »