A miniszterelnök lemondását követelték

A miniszterelnök lemondását követelték

Ezrek követelték a miniszterelnök lemondását Máltán. Az ellenzék azért menesztené a kormányfőt, mert a panamai iratok szerint kabinetfőnöke is érintett a globális offshore-botrányban.

Ezrek vonultak utcára Málta fővárosának, Vallettának a főterén, hogy az offshore-botrány miatt Joseph Muscat miniszterelnök lemondását követeljék. A parlamenten kívüli ellenzék azért szervezte a demonstrációt, mert a Panama-iratok szerint a kormánykoalícióban ketten is érintettek a nemzetközi offshore-botrányban. Muscat korábban azt mondta: megteszi a szükséges lépéseket, ha már többet tud az ügyről.

„Világos az üzenetünk a miniszterelnök számára. Most veszítette el a morális tekintélyét az ország vezetéséhez. Az Istenért, az alkotmányhoz való hűségért, arra, amire felesküdtek, az emberek üdvéért és a nemzet érdekében hagyják el a hivatalukat, mielőtt több kárt okoznának az országnak” – mondta Simon Busuttil ellenzéki vezető.

A nacionalista párt az egészségügyi és energetikai miniszter, Konrad Mizzi és a miniszterelnök kabinetfőnöke, Keith Schembri lemondását követeli. A panamai iratok szerint Mizzi offshore céget alapított Panamában és egy trösztöt Új-Zélandon. Mizzi tagadta a vádakat, és azt mondta, az intézkedéseket azért hozta, hogy megkönnyítse a családi vagyon kezelését. A politikus közölte, nem mond le, hanem független könyvvizsgálatot kér maga ellen. „Legalább Konrad Mizzinek le kellene mondania, és ha kiderül, hogy Joseph Muscatnak is köze van ehhez, akkor ő is mehet” – fogalmazott Johann Vella tüntető.

Az ellenzék a kabinetfőnököt, Schembrit is menesztené, aki szintén egy céget alapított Panamában. Ő is tagadja az offshore-vádakat. Elmondása szerint már kormányzati karrierje előtt üzletelt Panamában, de 2013-ban, amikor a kormányt megválasztották, eladta a részesedését. A panamai offshore-botrány egy hete robbant ki, amikor a német Süddeutsche Zeitung a panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca anyagaiból bizalmas dokumentumokat szivárogtatott ki. A botrányba már belebukott az izlandi miniszterelnök, de offshore-ügyei miatt folyamatos magyarázkodásra kényszerül a brit miniszterelnök, David Cameron is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »