A minimálbér automatikus emelését javasolja a Smer

A minimálbér automatikus emelését javasolja a Smer

A Smer-SD a parlament elé terjeszti a minimálbér automatikus emeléséről szóló törvényjavaslatot, életbe lépése után a minimálbér a mindenkori átlagbér 60 százaléka lenne.

A törvény januárban lépne életbe, és először 2021-ben számítanák ki az új szabály szerint a minimálbér összegét.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke kijelentette, ha a törvény életbe lép, Szlovákia az első helyre ugrik az EU-ban az átlagbér és a minimálbér arányát tekintve.

„Bár az elmúlt években jelentősen emeltük a minimálbért, a szlovákiai még mindig a 7. legalacsonyabb az uniós tagállamok között” – mutatott rá Fico. 

Hírdetés

Szerinte a cégeknek fel kell készülniük arra, hogy a minimálbér 2021-ben meghaladja a 600 eurót.Pártjának célja, hogy nagyobb legyen a különbség a szociális segély és a legalacsonyabb fizetés között, Fico szerint a 700 eurót meghaladó minimálbér lenne az ideális.

A hétfői (augusztus 19.) tanácskozáson a szakszervezetek és a munkaadók képviselői nem tudtak megegyezni a kormánnyal az emelés nagyságáról. A szakszervezetek a jelenlegi 520 euró helyett 635-öt szeretnének, a munkáltatók 552 euró 20 centet javasolnak. Ján Richter szociális ügyi miniszter a tanácskozás után bejelentette, kompromisszumként 580 eurós minimálbért terjeszt a kormány elé.

A minimálbér-emelésről minden évben vita alakul ki, a szakszervezetek radikális emelést akarnak arra hivatkozva, hogy jól teljesít a gazdaság, a munkáltatók szerint viszont a növekvő költségek miatt a cégek elveszítik versenyképességüket.

Bár csupán az alkalmazottak elenyésző része dolgozik minimálbérért, ugyanakkor annak összege alapján számítanak ki különféle jutalékokat és bérpótlékokat. Elemzők szerint a minimálbér folyamatos emelése rontja például a nem szakképesítettek és a munkanélküliek elhelyezkedési esélyeit, a Smer-SD visszautasítja, hogy ilyen hatása lenne az emelésnek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »