A Mikóban szervezett vetélkedőt a Schweighofer

A Mikóban szervezett vetélkedőt a Schweighofer

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium adott otthont egy iskolamakett-építő versenynek, amelyet a Holzindustrie Schweighofer vállalat szervezett hétfőn. A tanoda vezetőségének döntése felháborodást váltott ki több volt mikós diák körében, akik a közösségi portálokon adtak hangot elégedetlenségüknek, Toró Attila civil aktivista nyílt levélben kért magyarázatot.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium egyik V. osztálya nyerte meg az Építsd meg álmaid iskoláját a Holzindustrie Schweighoferrel! címmel szervezett hétfői iskolamakett-építő versenyt és az ezzel járó 4000 lejes jutalmat, amelyet eszközvásárlásra, osztálytermük szépítésére fordíthatnak. A vetélkedőn tizenegy osztály vett részt a város különböző iskoláiból.

A Holzindustrie Schweighofer rétyi üzeme PR felelősének lapunk szerkesztőségéhez eljuttatott meghívója szerint közösségi akcióról van szó, diákoknak szóló építőversenyről a Székely Mikó Kollégiummal partnerségben. Érdeklődésünkre, hogy a Székely Mikó Kollégium miért vállalt partnerséget a rétyi fenyővágóhíd üzemeltetőjével, Kondor Ágota iskolaigazgató leszögezte: nem voltak partnerei a vetélkedőnek, csupán helyszínt biztosítottak a rendezvénynek a cég kérésére. Az iskolavezetőtől megtudtuk, első lépésben a cég a Tanulók Házában akarta megszervezni a vetélkedőt, nem sikerült, így fordultak a Mikó igazgatóságához, hogy engedjék be a versenyt az udvarra, eső esetén a díszterembe. „Rábólintottunk, a diákokért tettük, pénzt nem kértünk érte” – közölte az igazgató.

Kerekes Jenő, a sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, a cég képviselője valóban megkereste, de ő nemet mondott, „elsősorban elvi okokból, mert egy olyan intézmény tevékenységével, amelyben környezetvédelmi, turisztikai és ökológiai körök is működnek, nem egyeztethető össze a Schweighofer cég tevékenysége, másodsorban eső esetén biztosítani kellett volna kétszáz diák befogadását az épületbe, és a Tanulók Háza legnagyobb terme is csak száz férőhelyes”. Kerekes igazgató elmondta, megkérdezte az üzem képviselőjét, ha mégis igent mondana, adna-e a cég fát ültetésre, segítené-e a környezetvédelmi kört, illetve engedélyezne-e egy gyárlátogatást a gyermekek számára, de az illető mindhárom kérését elutasította.

A Mikó udvarán tartott vetélkedő hírére több mikós véndiák is felháborodottan reagált a közösségi médiában. Toró Attila környezetvédő aktivista, a Székely Mikó Kollégium volt diákja nyílt levélben kért magyarázatot az iskola vezetőségétől, amiért befogadták az osztrák vállalat rendezvényét. Toró Attila sérelmezi, hogy „a Székely Mikó Kollégium olyan cég partnere lett, melynek üzemépítési szándéka ellen 2013-ban 12 háromszéki civil szervezet petíciót indított, és ezt több mint hétezren írták alá. Olyan cég partnere lett, melynek környezetkárosító működése és politikai játszmái ellen vonult utcára, több alkalommal is az ország és Székelyföld civil társadalmának öntudatos része. Olyan cég partnere lett, amelynek a rétyi gyára felépítése és engedélyezése ellen a helyi civil szervezetek és a fogarasi Neuer Weg Egyesület vért izzadva dolgozik. Olyan cég partnere lett, amely gyanús körülmények között, a rétyi közösség becsapásával és a korrupciós ügye miatt alapfokon elítélt Olosz Gergely egykori RMDSZ-es szenátor segítségével vásárolta fel a rétyi fenyővágóhíd felépítéséhez szükséges területeket. Olyan cég partnere lett, amely fittyet hányt a helyi közösség érdekeire és a hatályos romániai törvényekre, 2013 júniusától augusztusig törvénytelenül, építkezési engedély nélkül fogott neki a fűrészüzem építését megelőző földmunkáknak Réty határában. Efölött a helyi hatóságok szemet hunytak, a földmunkákat csak a civil társadalom tiltakozásával és a média segítségével lehetett időszakosan leállítani. (…) A fentiek tükrében miért gondolják azt, hogy az önök döntése – miszerint egy ilyen vitatott társadalmi megítélésű céget engednek falaik közé – a Székely Mikó Kollégium diákjainak erkölcsi és szellemi épülését fogja szolgálni? Mit gondolnak arról, mennyire erkölcsös és tisztességes a diákokat, az életterünket, erdeinket tudatosan tönkre vágó cég társadalmi elfogadtatását célul tűző kampányba belerángatni? Mennyire lesz hiteles ezek után a Székely Mikó Kollégium falai között tisztességről, erényről, a szülőföld szeretetéről oktatni és beszélni?”

A több internetes felületen is megjelent levélre délután az osztrák cég is reagált. Szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményükben hangsúlyozzák: a Holzindustrie Schweighofer aktívan részt vett eddig is a helyi közösségek életében, társadalmi felelősségvállalása átfogó és sok mindenre kiterjed: szociális helyzetű emberekre, iskolákra és egészségügyre. „A Székely Mikó Kollégium helyet adott rendezvényünknek, mi ezt örömmel vettük, mert meggyőződésünk, hogy az oktatás minden egyén és minden szervezet alap­pillére. Ennek támogatása pedig egy biztos befektetés a helyi közösségekbe” – írják. A cég tevékenységét érintő vádakra is reagáltak. „A Holzindustrie Schweighofer a romániai faiparban egy engedélyezett piaci szereplő, amelynek tevékenysége a fa mint nyersanyag beszerzése és ennek feldolgozása, tiszteletben tartva minden erre irányuló előírást és szabályozást. A Holzindustrie Schweighofer, mint bármely piaci szereplő, csak egy meghatározott és limitált mennyiségű fát dolgozhat fel a jelenleg érvényes törvények értelmében. Cégünk az évek során mindig együttműködött az összes hatalmi szervvel, akik a faipari tevékenységeket szabályozzák, központilag és regionálisan egyaránt” – áll az osztrák vállalat levelében.

Fekete Réka
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »