A migránsok negyede-fele átjut a kerítésen

A migránsok negyede-fele átjut a kerítésen

Az illegális határátlépéssel próbálkozó migránsok mintegy negyede, sőt időnként a fele továbbra is át tud jutni a magyar–szerb határon, őket csak a mélységi ellenőrzéskor tudják elfogni, majd visszavinni a kerítéshez. Vagyis a tiltott határátlépés Bakondi György közlésével ellentétben nem szűnt meg, ráadásul olyanok is vannak, akiket csak a nyolc kilométeres sávon túl fognak el.

A rendőrség adatai is cáfolják Bakondi György azon kijelentéseit, miszerint megszűnt volna a tiltott határátlépés a magyar–szerb határszakaszon. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója legutóbb az állami tévé szombat esti műsorában beszélt arról, hogy ez a mélységi határellenőrzésnek köszönhető, hiszen a hatóságok vagy a kerítésen áthatolás közben, vagy pedig a határ nyolc kilométeres körzetében elfogják a tiltott módon próbálkozó bevándorlókat, és visszaszállítják őket a kerítéshez. (Ezt július 5. óta tehetik meg egy törvénymódosítás nyomán.) Ez viszont nem azt jelenti, hogy ne lenne tiltott határátlépés, hanem csak azt, hogy az új megoldással gyorsan „orvosolják” a helyzetet, és visszaviszik az érintetteket a kerítés szerbiai oldalára.

– Magyarország területére csak szombaton 129 ember akart illegálisan bejutni a szerb határon. A rendőrök és a katonák 99 migránst megakadályoztak az illegális belépésben, 30 embert pedig feltartóztattak, és átkísértek az ideiglenes biztonsági határzáron – olvasható a rendőrség honlapján. Előtte pénteken 229 próbálkozóból 103-nak sikerült az átjutás, csütörtökön 104 kísérletből 57 volt a migránsok szempontjából sikeres. Az utóbbi egy hétben a Magyarországra belépéssel próbálkozó menedékkérők negyede, sőt időnként akár fele is átjutott magyar területre, és csak az említett nyolc kilométeres sávban sikerült elfogni őket.

Ráadásul így is vannak olyanok, akiket a jelek szerint nem ott fognak el. A rendőrség július 5. után közzétett adataiban is szerepelnek elfogott migránsok, például a július 5. és 15. közötti időszakban 43 emberről tesznek említést. Ők nyilván nem azok, akik a mélységi ellenőrzéskor kerülnek rendőrkézre, és kísérik őket vissza (hiszen ez a csoport ennél sokkal nagyobb), hanem például már beljebb, az ország területén. Az ilyen módon elfogott migránsok száma a rendőrségi statisztika szerint péntek és vasárnap között 18 volt, vagyis a tiltott határátlépés megszűnéséről ez alapján sem lehet beszélni.

Egyre kevesebben vannak viszont a magyarországi táborokban. Bakondi György közlése szerint az idegenrendészeti központokban negyvenegy, az őrzött és nyílt táborokban pedig hatvanszázalékos a töltöttség. A bevándorlási hivatal múlt heti adatai szerint egyes helyek csaknem teljesen kiürültek, ilyen például az osztrák határnál fekvő körmendi sátortábor. Igaz, a zsúfoltság ismét nőhet, ha a nyitott menekülttáborok közül újabbakat zárnak be. A bicskei állomásra például év végével kerülhet lakat.

A hét végén csaknem egy órát kellett várniuk az autóknak az M1-es autópályán Hegyeshalomnál az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt. Ausztria április 25. óta tart ellenőrzéseket az illegális migránsok és az embercsempészek kiszűrése érdekében.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »