A migrációs válság rámutatott a rendszer gyengeségeire

MTI nyomán

A migrációs válság rámutatott a jelenlegi rendszer strukturális gyengeségeire – mondta Vlaho Orepic horvát belügyminiszter Dubrovnikban, a Salzburgi Fórumon, a közép-európai országok belügyminisztereinek értekezletén. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter úgy vélekedett, hogy a migránsoknak tudniuk kell: az Európai Unió (EU) megvédi határait, ha kell rendőrökkel és katonákkal.

Vlaho Orepic a tanácskozás utáni sajtókonferencián elmondta, Európának komoly módosításokat kell bevezetnie, hogy végleg megszüntesse a csempészútvonalakat és biztonságos migrációs útvonalakat hozzon létre.

A tárcavezető szerint az aktuális kérdésekre a megoldás “a közösség szóban rejlik”.

Horvátországban 686 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba a közelmúltban. Míg minden ország egyedül kereste a megoldást a migránsválságra, addig nem tudott sikereket elérni, ahogy viszont közösségben kezdett gondolkodni, a korábbi illegális migránsútvonalak megszűntek és jelenleg ellenőrzés alatt van a folyamat – hangsúlyozta Orepic.

“Arra a közös álláspontra jutottunk, hogy védelmet csak azok kaphatnak, akiknek valóban szükségük van rá”

– jelentette ki a tárcavezető, majd hozzátette, hogy ehhez meg kell erősíteni az együttműködést, mégpedig információcserével, amelyhez erősebb és hatékonyabb információs rendszerre van szükség.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter elmondta:

“El kell mondanunk a migránsoknak, hogy tudják, meg fogjuk védeni külső, schengeni határainkat.”

Klaas Dijkhoff, az EU soros elnökségét képviselő Hollandia bevándorlási minisztere úgy értékelte, hogy az unió a migránsválság kezdetén nem kezelte jól a helyzetet.

“A megoldás akkor született meg, amikor elkezdődött a határok védelme úgy, hogy a migránsok többé nem tudtak utat törni maguknak”

– mondta. Ez volt az első lépés, a második pedig a török megállapodás – tette hozzá. A miniszter szerint meg kell állítani a migránsok áradatát, és azon kell dolgozni, hogy visszaküldhessék őket azokba az országokba, ahonnan jöttek.

Magyarországot az idei dubrovniki konferencián Pintér Sándor belügyminiszter képviselte.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »