A migrációra vonatkozó megegyezést sürget a V4

Az Európai Tanács pénteki pozsonyi informális csúcstalálkozóján a visegrádi országcsoport hangsúlyozni fogja a migrációra vonatkozó, a válságnak az EU-n kívüli kezelését célzó megegyezés fontosságát – közölte csütörtökön a PAP hírügynökséggel Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes.

A visegrádi országcsoportban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia ) betöltött lengyel soros elnökség nevében nyilatkozó Szymanski megerősítette: az országcsoport Pozsonyban közös álláspontot képvisel, mely „az európai integráció meggyógyításának” szándékát fejezi majd ki.

A V4 szerint javítani kell a kormányfőket tömörítő, az unió politikai vezetését képező Európai Tanács és a végrehajtó hatáskörrel felruházott Európai Bizottság működésén – mondta a lengyel politikus, érthetőnek nevezve azt, hogy Brüsszel elzárkózik az uniós intézmények működésére vonatkozó vitától. „Brüsszel azonban nem térhet ki az arról szóló beszélgetés elől, hogy kinek és miért kell felelősséget vállalnia” – jegyezte meg Szymanski, aláhúzva: Lengyelország ebben a kérdésben „továbbá is nyomást fog gyakorolni”.

Külső eszközök

A V4 által sürgetett, a migrációs válság hatékonyabb kezelését célzó megegyezésről beszélve Szymanski elmondta: ennek „csakis a külső eszközökre kell támaszkodnia”: a humanitárius segítségnyújtásra, a fejlesztési és kereskedelmi politikára, valamint a biztonsági együttműködésre a válság által érintett EU-n kívüli országokkal. Az európai biztonság szempontjából a miniszterhelyettes kulcsfontosságúnak nevezte az EU külső határai védelmének további megerősítését.

A V4 hangsúlyozni fogja a közös uniós piac integritásának jelentőségét is – helyezte kilátásba Szymanski.

A visegrádi országok kormányfői a pozsonyi EiT-csúcstalálkozó előtt júliustól három lengyelországi tanácskozáson egyeztették álláspontjaikat, a legutóbbi megbeszélésre a múlt heti krynicai nemzetközi gazdasági fórumon került sor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »