A migráció vágja ketté a néppártot

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) lojális tagja, „ott is akarunk maradni”, és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Európai Parlament strasbourgi ülését követő sajtótájékoztatón. Úgy látja, a néppárt bajban van, „gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek”. Szerinte a határok megvédése nem pártkérdés.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy az EP-vita alapvető karaktere az abszurditás, mert Magyarországon tavasszal választás volt, és a magyar emberek eldöntötték, hogy mi történjen az országban. „Minden fontos politikai kérdést megvitattak, és az emberek döntöttek” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, az EP arra készül, hogy az emberek döntése helyett azt hajtsa végre, amit Magyarországra akar erőltetni. ​

A legfontosabbnak Orbán Viktor a jelentéssel kapcsolatban azt tartja, hogy maga Sargentini azt írja a jelentésben, hogy a biztosság nem küldött Magyarországra hivatalos delegációt. „A LIBE bizottság nem vette a fáradtságot, hogy bizottságot küldjön. A képviselő asszony azt mondja, hogy legközelebb ez nem fordulhat elő” – hangsúlyozta. A miniszterelnök rávilágított, becsapják az európai képviselőket azzal, hogy egy tisztességes vizsgálat történt, és kalózakciónak nevezte az eljárást.

A legfontosabbnak Orbán Viktor a jelentéssel kapcsolatban azt tartja, hogy maga Sargentini azt írja a jelentésben, hogy a biztosság nem küldött Magyarországra hivatalos delegációt. „A LIBE bizottság nem vette a fáradtságot, hogy bizottságot küldjön. A képviselő asszony azt mondja, hogy legközelebb ez nem fordulhat elő” – hangsúlyozta. A miniszterelnök rávilágított, becsapják az európai képviselőket azzal, hogy egy tisztességes vizsgálat történt, és kalózakciónak nevezte az eljárást.

Strasbourg, 2018. szeptember 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j) sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament vitája után Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Balra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament vitája után Strasbourgban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A bevándorlás lesz a fő téma 

Orbán Viktor szerint az EP-választások jövőre egy kérdéskör körül forognak majd, ez pedig a migráció lesz. Mindenkit emlékeztetett arra, hogy pártlistán mindenki a saját országában az induló pártokra szavazhat, és leszögezte, hogy a Fidesz Magyarországon akar kampányolni, és nem Európában. Felelevenítette, hogy 2009-ben az EP-választásokon 56 százalékot kapott a párt, utána 5 évvel pedig 52 százalékot. „A Fidesz a legprominensebb párt az EP-ben, mégis ellene vádaskodnak. Szeretnénk a magyar emberek bizalmát ezúttal is megnyerni” – magyarázta. 

Újságírói kérdésre leszögezte, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel való kapcsolatának nincs pártpolitikai kapcsolata. Ő az első politikus, aki hajlandó kísérletet tenni, hogy megvédje a határokat. „Mi megállítottuk az illegális migrációt a szárazföldön, és ő lehet az első ember, aki képes megállítani a migrációt a tengeren” – vélte.  

A migráció vágja ketté a néppártot

Mint mondta, „lojális tagjai vagyunk Európai Néppártnak”. A párt az elmúlt években viszont elvesztette karakterét, nincs saját akarta, állandóan óvatos és méricskél, és úgy ugrál, ahogy a szociálisok meg a liberálisok akarják. „A néppártban akarunk maradni”, és vissza kell találni az alapítók által kijelölt útvonalra, karakterhez, hogy a keresztény megközelítés pártja legyen, és az ilyen gondolkodású embereknek is legyen pártja – fogalmazott. 

Hírdetés

Hozzátette, a határok megvédése nem pártkérdés, és Magyarország számára közömbös, hogy jobbra vagy balra áll-e az a párt, amelyik meg akarja védeni a határokat. Hangsúlyozta, minden kormánnyal mindig együtt fog működni Magyarország az európai határ megvédésére. 

A Fidesz azért dolgozik, hogy a pártcsalád sikeres legyen, és a néppárt többi tagja dönt arról, hogy együtt akar-e működni Fidesszel, és, mint mondta, abban reménykedik, hogy a többiek is átállnak a migránsok elleni határozott fellépés politikájára. A Fidesz a néppárt tagja akar maradni.

Újságírói felvetésre, miszerint a néppártban is azt mondják, hogy a vezetése nem felel meg a demokratikus kormányzás normáinak, azt válaszolta Orbán Viktor, hogy ez nem őszinte beszéd. Szerinte az igazság az, hogy az Európai Néppárt megosztott, a migráció vágja ketté a pártot, és a néppárt nem tudja, hogy melyik lábára álljon, és hová helyezze a hangsúlyt.

A kormányfő úgy vélte, nem a demokrácia kérdése a megosztás a néppártban, hanem a migráció, ezért ketté van hasadva, és ezen nem tudnak túllépni. A migráció lesz a fő kérdés az EP-választásokon, és ha nem tudnak egységet alkotni, széthullanak. Macron francia elnök kihasználja a néppárt gyengeségét” – húzta alá. Úgy fogalmazott, ha a néppárt összeáll a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és Emmanuel Macron francia államfő szervezés alatt lévő pártjával, akkor „a bevándorlás el fogja árasztani Európát”.

„Ez migrációpárti koalíció lesz, és ez rossz hír Európának. Mi szeretnénk ezt megváltoztatni, mindent meg kell tennünk a keresztény Európa érdekében, hogy ez ne jöjjön létre” – mondta, hozzátéve, hogy „jelen pillanatban még messze kisebbségben vagyunk”.

Közös platformot kell létrehozni

A korrupcióval kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, a legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszer Magyarországon van, a képviselőknek ezt  minden évben meg kell tenniük. A korrupciós vádakra úgy reagált, az uniós átlagnak megfelel a magyarországi korrupció.  

Egy újságíró visszaidézte a miniszterelnök korábban mondott szavait, amelyek szerint az Európai Néppárt megosztott, majd azt kérdezte, vajon megnyerheti-e így a párt a tavaszi EP-választásokat, amelyre a kormányfő úgy reagált: a néppárt és az unió jövője össze van kötve. „Mi vagyunk az utolsó nagy párt” – fogalmazott. Hozzátette, hogy amit a szocialisták és liberálisok képviselnek, az egy rémálom az unió számára.

Úgy fogalmazott, ha a régi keresztény gyökerekből kinőtt, az emberek akaratát kifejezni képes demokratikus Európát akarunk, csak akkor lehetséges, ha az Európai Néppárt egyben marad, azonban ha ez nem sikerül, Európa elveszíti a kormányozhatóságát.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy egyelőre nem tudja, hogy hogyan kell áthidalni a párton belüli különbségeket és még azt sem tudja, hogyan lehet egyesíteni a pártot, de Orbán Viktor úgy látja, ez a politika lényege. „Ezért művészet” – jegyezte meg. A miniszterelnök végül leszögezte: gondolkodni kell, tárgyalni kell, és közös platformot kell létrehozni.

Szerdán szavaznak

Az EP szerdán szavaz a testület illetékes bizottságában korábban már nagy többséggel elfogadott jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Erről szólva Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy az eredmény már megvan, a döntések megszülettek, a Judith Sargentini által összeállított dokumentumot jóvá fogják hagyni a képviselők, aztán megpróbálják kizárni a Fideszt az Európai Néppártból.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e kompromisszumra a Közép-európai Egyetem (CEU) és a civil szervezetekre vonatkozó új jogszabályok terén az EPP támogatásának érdekében, Orbán azt válaszolta, hogy a kifogásolt kérdéseket a magyar emberek már eldöntötték, és ő nem változtathatja meg ezt a döntést, de ha még ezt is szeretné, a parlamenten soha nem mennének át ezek a javaslatok.

 A jelentés elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, valamint az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »