A migráció kérdése határozza meg az új osztrák kormány programját

Letette az esküt az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt alkotta új osztrák kormány, élén a 31 éves Sebastian Kurz kancellárral, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökével, Európa és feltehetően az egész világ legfiatalabb kormányfőjével. A kormányalakítás várhatóan komoly változást hoz mind a bel-, mind a külpolitikában és a politikai stílusban is.

Ausztriában az új kormány megalakulásával megváltozik a politikai stílus, hiszen a kormány és a koalíció mottója, hogy új korszak indít el.

Ezt mutatja az is, hogy egy meglehetősen meglepő helyen jelentették be a kormány megalakulását, méghozzá Kahlenberg tetején, amely Ausztria legmagasabb pontja, ezzel azt üzenték, messzire látnak – fogalmazott Pócza István, a Századvég vezető kutatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hírdetés

Kiemelte: a külpolitikában is várható változás. Eddig alapvetően a szociáldemokrata gondolkodásmód dominált. Most, bár Ausztria Európa továbbfejlesztésén, reformján gondolkodik, azonban ezt csakis a szubszidiaritás elve alapján tudja elképzelni, s ez azt jelenti, hogy a döntéseket a lehető legalacsonyabb szinteken kell meghozni.

A kormányalakítással megbízott Sebastian Kurz, a választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt elnöke (MTI/EPA/Christian Bruna)

Pócza István arról is beszélt, hogy régen – 10-15 évvel ezelőtt – a pártot erősen vállalhatatlan antiszemita kijelentések jellemezték, ám ezzel a kommunikációval tudatosan szakítottak, és átformálták magukat egy szimpatikus, nemzeti jobboldali, radikális politikai erővé. Jelenleg azzal a kihívással néznek szembe, hogy ezt hogyan tudják elfogadtatni, hiszen például Izraelben jelenleg ellenérzések fogalmazódtak meg – fogalmazott a szakértő.

A kormány tervei között szerepel, hogy felemelik a büntetések alsó határát az erőszakos és szexuális bűncselekmények elkövetőivel szemben. Elsődleges szerepet kap a politikai iszlám elleni harc, továbbá kiemelt hangsúlyt helyeznek az osztrák határok védelmére mindaddig, míg az Európai Unió nem biztosítja külső határait, emellett erősebb rendőri jelenlét várható az utcákon.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »