A mi utcánkban szabadság van? – Idén lett volna 80 éves Július Satinský

A mi utcánkban szabadság van? – Idén lett volna 80 éves Július Satinský

Idén lett volna 80 éves Július Satinský neves szlovák író, színész, közkedvelt humorista, akit Milan Lasicával együtt a szlovák humor apostolaiként emlegetnek.  Az értelmiségi komikuspáros előadásai, a szocializmus nehéz politikai viszonyai között, sokak számára a szabadság megnyilvánulásai voltak.

Satinský tősgyökeres pozsonyi volt, akinek már a nagyanyja is ebben a városban élt. A Duna utcán nőtt fel, ott élt egész életében, s ennek az utcának a végében lévő Szent András temetőben van a nyughelye is. Satinský könyvet is írt az utcájáról, Fiúk a Duna utcából (Chlapci z Dunajskej ulice) címmel, amelyben a rá jellemző, sajátos humorral írja le az utca történetét. Egyike azon kevés pozsonyi utcáknak, írja, amelyeken nem fogtak a rendszerek névváltoztatási hóbortjai, és nyolcszáz éve ugyanígy nevezik őket. „A mi utcánkban szabadság van”, ez volt a humorista egyik ismert mondása, és ezt a mondatot vésték fel három nyelven – szlovákul, németül és magyarul – arra a szoborra is, amelyet a halála után, 2005-ben itt állítottak fel.

2015-ben aztán, nem messze a szobrától, egy utcát is elneveztek a híres humoristáról.

Igaz, nem túl feltűnőt: a Duna utcát a Temető utcával összekötő utcácskát, amelynek köveit valószínűleg sokat koptatta éltében. Most éppen ezzel az utcával van a gond. Stílusosan azt is mondhatnánk, ebben az utcában nincs szabadság. Persze, nem olyan értelemben, ahogyan azt annak idején Satinský a Duna utcával kapcsolatban értette, egyszerűen csak ezen az utcán nem haladhat keresztül akárki szabadon, mert egy kerítést építettek a végébe.

Hírdetés

Bár az utca 2005 óta szerepel az Óváros területrendezési tervében a Klemens utca meghosszabbításaként, még mindig nem tartozik a városrész kezelése alá, mert valaki hibát követett el. A telek tulajdonosai így a szomszédos Duna utcán álló bérház lakásainak a tulajdonosai lettek, s nem szeretnék, ha utcájuk tranzitutcává válna. Amellett, hogy ez a hozzáállás szöges ellentétben van Satinský szabadság-üzenetével, lehetetlenné teszi azt is, hogy a trolibuszmegállóra vagy a közeli iskolákba, esetleg a Szent Mihály Kórházba igyekvők lerövidítsék útjukat. A Satinský utca így egy zsákutcává, amolyan garázsbejáró utcává degradálódott.

Már öt éve megy a huzavona a hatóságok és a tulajdonosok között, s úgy tűnik, a városrész vezetése a tulajdonosokkal a jövőben sem tud megegyezni.

Matúš Vallo főpolgármester és csapata szerint egy garázsbejáró zsákutca amúgy sem méltó a híres humorista, színész emlékéhez. Ezért néhány óvárosi képviselő azt javasolja, hogy változtassák meg az utca nevét: „Kerítés előtti” utcára, Satinskýnak pedig keressenek egy ettől jóval méltóbb helyet. A városi képviselők egy weboldalt is elindítottak, www.zuctyksatinskemu.sk címmel, amelyen közzétették javaslataikat. Az egyik, hogy a Duna utcán, a Pozsonyi Polgári Sörfőzde melletti parkot neveznék el róla. A döntés előtt kikérik Satinský feleségének és lányának a véleményét. A cél, hogy jövőre, Július Satinský halálának 20. évfordulójára méltó helyet neveznek el róla az Óvárosban.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/49-es számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »